maanantai 3. toukokuuta 2010

Daimia, marenkia ja kermavaahtoa

Kunnia tästä ohjeesta kuuluu miehen mummolle, joka on tehnyt tätä kakkua jo vuosia. Idea on yksinkertainen: marenkilevyt, kermavaahtoa ja Daimia. Tämä kakku on myös siitä nerokas, että sen voi valmistaa etukäteen ja pitää pakkasessa tarjoilemiseen asti.

Kaupasta ostetut marenkilevyt maksavat maltaita, joten marengit kannattaa valmistaa itse. Marengin tekeminen ei ole niin vaikeaa kuin kuvittelisi. Itselläni marenki on epäonnistunut vain muutamia kertoja ja silloin syynä on ollut uunin lämpötila. Valkuaiset ovat olleet aina huoneenlämpöisiä, sillä en säilytä kananmunia jääkaapissa. Tärkeintä marengin valmistamisessa on olla kärsivällinen ja antaa marenkin levätä uunissa tarpeeksi kauan varsinaisen paistamisen jälkeen. Valmistan levyt yleensä edellisenä iltana ja jätän uunin yöksi raolleen, jolloin marengit saavat rauhassa kovettua. Myös kulhon ja vispilöiden on oltava puhtaat ja kuivat. Alkuperäisessä ohjeessa myös keltuaiset lisätään kermavaahdon joukkoon, mutta minä olen syöttänyt ne kissoille :)


MARENKI-DAIM-KAKKU

4 valkuaista
2 dl sokeria

4 dl kermaa
1 dl sokeria
vähintään 1 pussi Daim rakeita
raastettua suklaata
  1. Laita uuni lämpenemään 125-140 asteeseen. 
  2. Vatkaa valkuaiset niin kovaksi vaahdoksi että voit pitää kulhoa ylösalaisin.
  3. Lisää sokeri joukkoon pienissä erissä ja vatkaa vielä hetken aikaa. Vaahdon tulisi olla kiiltävää ja kuohkeaa.
  4. Siirrä vaahto pursottimeen. Pursota vaahdosta kaksi kiekkoa leivinpaperille. Voit piirtää leivinpaperille esimerkiksi lautasta apuna käyttäen ympyrät malliksi. Kiekkojen on hyvä olla suhteellisen ohuita, jolloin ne kypsyvät tasaisemmin. Marenki paisuu uunissa jonkin verran, joten jätä kiekkojen väliin muutama sentti tilaa.
  5. Paista kiekkoja noin tunnin ajan ja jos marengit tuntuvat vielä löysiltä lisää aikaa 5 minuuttia kerrallaan.
  6. Kun marengit ovat kovettuneet ota uunista lämpö pois ja jätä patakinnas uuniluukun väliin ja anna levätä useamman tunnin ajan tai yön yli.
  7. Kun marengit ovat valmiita ja irtoavat leivinpaperista nätisti voit valmistaa vaahdon.
  8. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokeri ja Daim rakeet.
  9. Laita ensimmäinen marenkilevy lautaselle ja levitä puolet vaahdosta sen päälle. Aseta toinen levy kermavaahdon päälle ja levitä loput vaahdosta kakun päälle.
  10. Raasta päälle vielä suklaata.
  11. Laita kakku pakastimeen odottamaan tarjoilua. Kakku on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua, sillä kakku on parasta hieman sulaneena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti