maanantai 13. kesäkuuta 2011

Jäädytetty suklaajuustokakku á la Nina Lincoln

Juhlittiin sunnuntaina vanhempieni helmihääpäivää. 30 vuoden taipaleen kunniaksi lupasin kokata kiinalaista ja jälkiruuaksi tarjoilin tätä klassikkoa. Ohjeen nappasin Jenssenin kiusaukselta. Kakku sopi täydellisesti kuumaan kesäpäivään, sillä en tietenkään muistanut ottaa kakkua ajoissa sulamaan, mutta kas kummaa kakkupalat sulivat auringossa nopeasti juuri sopivan pehmeiksi. Kakku myös katosi heti parempiin suihin, joten kuvan ottaminen jäi seuraavaan kertaan :)

Suklaana käytin Fazerin tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus ei taida olla kauhean korkea, mutta sopi tähän kakkuun aivan mainiosti. Kuohukermaa en myöskään ostanut kahta purkkia 2,5 desin vuoksi, vaan 2 desiä sai riittää. En myöskään muistanut tehdä tätä kakkua ajoissa edellisenä päivänä, mutta näköjään 8 tunnin jäädytys silti riitti.

Vinkki 1: Jos et halua ottaa koko kakkua sulamaan tarjoilua varten, kannattaa leikata kuuman veden alla valutetulla veitsellä sopiva osuus kakusta ja laittaa loput kakusta takaisin pakkaseen.

Vinkki 2: Tässä omat vinkkini valkuaisten vaahdottamiseen:
  • Erottelen valkuaiset ja keltuaiset muovisella erottimella, joka tuli joskus vuosia sitten tehosekoittimen mukana, mutta erottelu onnistuu aivan hyvin myös siirtelemällä keltuaista kananmunankuorelta toiselle. 
  • Otan yleensä esiin kaksi puhdasta lasia, jonne rikon munat ja tyhjennän lasit joka erottelun jälkeen kulhoihin, sillä jos valkuaisten joukkoon menee vähänkin keltuaista eivät valkuaiset vatkaudu vaahdoksi. 
  • Kulhon ja vatkainten täytyy olla aivan puhtaita eikä esim. vesipisaroita saa olla kulhon pohjalla tai vispilöissä. 
  • Valkuaiset vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä. 
  • Jos tarvitaan valkuaisvaahtoa ja sähkövatkaimet ovat käytössä muuallakin ohjeessa valmistan vaahdon yleensä ensimmäisenä, sillä silloin vatkaimet ovat yleensä puhtaat. En siis ala välissä pesemään vispilöitä. Tämänkin kakun kohdalla vatkasin ensin valkuaisvaahdon, siirsin sen odottamaan jääkaappiin, huuhtelin vispilät ja seuraavaksi vatkasin kermavaahdon, jonka jälkeen siirryin suoraa muun taikinan pariin.
  • Valkuaisvaahto on tarpeeksi kovaa kun taikinakulhon voi kääntää pään päällä ylösalaisin, eikä vaahto tippu kulhosta.
NINA LINCOLNIN JÄÄDYTETTY SUKLAAJUUSTOKAKKU

Pohja
9 digestivekeksiä
35 g voita

Täyte
200 g tummaa suklaata
200 g tuorejuustoa
100 g + 50 g / 1,7 dl sokeria
vaniljauutetta
2 keltuaista
2 valkuaista
2 dl kuohukermaa
  1. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu voi.
  2. Voitele irtopohjavuoan reunat ja pohja tai laita tarvittaessa pohjalle leivinpaperia.
  3. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Sulata suklaa vesihauteessa.
  5. Vatkaa tuorejuusto ja 100 g / 1,2 dl sokerista melko nopeasti keskenään ja lisää sulanut suklaa joukkoon ohuena nauhana.
  6. Lisää joukkoon vielä vaniljauute ja keltuaiset, sekoittaen joka välissä kunnolla.
  7. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kts. vinkit ylhäältä) ja lisää lopuksi vaahdon joukkoon vielä 50 g / ½ dl sokeria.
  8. Lisää valkuaisvaahto varovasti suklaavaahdon joukkoon, esim. nuolijalla nostellen
  9. Vatkaa kerma myös vaahdoksi ja lisää samalla tavalla nostellen suklaavaahdon joukkoon.
  10. Kaada taikina pohjan päälle, tasoita pinta ja siirrä kakku odottamaan tarjoilua pakkaseen vähintään 8 tunniksi.
  11. Ota kakku sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti