tiistai 21. lokakuuta 2014

Nyhtöpullakakku

Tämä oli itselle aivan uusi tuttavuus, johon törmäsin Me Naisten verkkosivuilla ensimmäisen kerran kuukausi sitten. Resepti on kuitenkin muovautunut tällaiseksi yhdistellen muutamaa eri ohjetta. Nimiä tällä uskomattoman hyvällä herkulla on monia: nyhtöpulla, nyhtökakku, monkey bread, monkey puzzle bread, sticky bread, pinch-me cake, pluck-it cake tai monkey brains. Wikipedian mukaan resepti on lähtöisin 50-luvulla julkaistusta keittokirjasta. Perinteisesti sitä tarjoillaan aamiaisella ja pullan palat ovat helposti toisistaan irtoavia. Nyhtöpulla jättää tavallisen pullan heti varjoonsa ja on mielestäni todella helppo valmistaa.

Pari kertaa tätä kokeiltuani täytyy ensi kerralla uskaltaa tehdä taikina palloista vielä pienempiä ja kuorruttaa ne kunnolla sokerilla, jolloin niistä tulee ihanan tahmeita ja pallot erottuvat kakusta paremmin. Jostain syystä toisella kerralla säästelin sokerin ja voin kanssa, jolloin lopputuloksesta eivät taikinapallot kunnolla erottuneet. Ensimmäisellä kerralla tuli myös täytettyä vuoka melkein täyteen jolloin useampi pallo tippui suoraa uunin pohjalle. Maku on kuitenkin joka kerta ollut aivan uskomattoman hyvä ja kakku hävinnyt pöydältä yhden kahvittelun aikana.



NYHTÖPULLA
Tästä riittää yhteen rengasvuoalliseen

Pullataikina:
1,5 dl / 150 g maitoa
reilu ½ pss kuivahiivaa / 20 g hiivaa
1 pieni kananmuna
½ dl / 45 g sokeria
1 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
6 dl / 360 g vehnäjauhoja
50 g voita

Taikinapallojen päälle:
n. 70 g voita
n. 1 dl fariinisokeria
n. 1 dl sokeria
1 tl kanelia
(päällystettä voi tarvita lisää riippuen pallojen koosta ja määrästä)

Kuorrutus:
n. 2 dl / 120 g tomusokeria
2 rkl vettä tai maitoa
(vaniljauutetta / vaahterasiirappia)
  1. Tee ensin pullataikina. Lämmitä maito hiivaa varten sopivan lämpöiseksi (norm. hiivalle 36 astetta, kuivahiivalle 42 astetta) ja lisää joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita hyvin. Lisää sitten kananmuna. Tämän jälkeen lisää jauhot muutamassa erässä. Ennen viimeisen erän lisäämistä sekoita joukkoon sulatettu, mutta ei liian kuuma, voisula. Lisää sitten vielä viimeinen erä jauhoja ja vaivaa hetken aikaa. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista, mutta on silti vähän löysä ja kun taikinaa painaa sormella se palautuu hiljalleen takaisin muotoonsa. Jätä taikina nousemaan lämpimään paikkaan liinalla peitettynä kunnes se on kaksinkertainen, eli ehkä noin puolen tunnin ajaksi.
  2. Sekoita tällä välin sokerit ja kaneli yhdessä kulhossa sekaisin. Laita toiseen kulhoon odottamaan sulanut voi.
  3. Kun taikina on kohonnut painele hellästi ilmakuplat pois ja jaa taikina tämän jälkeen pieniin noin 2-3 cm halkaisijaltaan oleviksi palloiksi.
  4. Kierittele pallot ensin voi sulassa ja sitten sokerikulhossa. Pallot saavat olla kunnolla sokerin peitossa. Asettele pallot sen jälkeen voideltuun rengasvuokaan. Vuoka saa täyttyä noin puoleen väliin tai vähän yli.
  5. Kun kaikki pallot on aseteltu vuokaan peitä vuoka liinalla ja anna nousta puolen tunnin ajan. Jos voisulaa jäi yli voit halutessasi kaataa muutaman ruokalusikallisen voita vielä pallojen päälle.
  6. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja paista kakkua noin 40 minuutin ajan uunin alatasolla. Tarkkaile kuitenkin paistoaikaa, sillä uunista riippuen aika voi olla myös pidempi tai lyhempi. Tähän vaikuttaa myös vuoan täyttöaste. Kakku tummuu herkästi pinnaltaan sokerikuorrutuksen vuoksi, mutta pieni tummuminen ei haittaa.
  7. Kun otat kakun pois uunista anna sen levätä noin 5 minuuttia vuoassaan ja kumoa se sen jälkeen leivinpaperin päälle.
  8. Valmista kuorrute sekoittamalla vesi ja vaniljauute tomusokerin joukkoon. Kuorrute saa olla melko paksua, mutta kuitenkin sen verran juoksevaa, että se valuu juuri ja juuri kakun reunoja myöten. Kuorruta kakku haluamallasi tavalla.
  9. Pinnalle voi halutessaan ripotella myös esimerkiksi pekaanipähkinärouhetta tai mantelilastuja.
  10. Tarjoile hieman jäähtyneenä. Parasta tämä on mielestäni samana päivänä tarjoiltuna, mutta maistuu loistavasti myös seuraavana päivänä hieman lämmitettynä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti