sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Täydellinen omenapiirakka

Naapuri kiikutti oven taakse pussillisen omenoita, joten olihan niistä tehtävä omenapiirakkaa. En ole kuitenkaan koskaan ollut mikään suuri omenapiirakkafani ja suhtauduin tähänkin reseptiin ensin varauksella. Puolitin alkuperäisen ohjeen mitat, sillä jääkaapista ei löytynyt niin paljoa voita ja toisaalta halusin tehdä ihan normaalin kokoisen piirakan lähes kokonaisen pellillisen sijaan. Pohjan suhteen en onnistunut aivan täydellisesti, sillä ajanpuutteen vuoksi en ehtinyt odottamaan aivan puolta tuntia ja taikina oli vaikeasti käsiteltävää.

Tämä omenapiirakka on maultaan aivan uskomatonta. Se ei vaadi edes vaniljakastiketta tai -jäätelöä kumppanikseen, vaan kelpaa aivan sellaisenaan. Tätä on myös mahdollista varioida lisäämällä täytteeseen vaikkapa pekaanipähkinöitä tai manteleita. Suosittelen!

Muskottipähkinästä sen verran, että sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ei tiedä tykkääkö sen mausta, kannattaa laittaa sitä vain vähän. Kokonaisesta pähkinästä raastettuna maku on myös aivan erilainen kuin valmiissa jauheessa ja suosittelen ostamaan kokonaisia pähkinöitä jos niitä vain on saatavilla. Omani taisin ostaa joskus Punnitse ja säästä -liikkeestä. Kokonaisten pähkinöiden raastaminen onnistuu raastinraudan pienellä raastinosalla.

TÄYDELLINEN OMENAPIIRAKKA

Taikina:
180 g / 3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl jääkylmää vettä

450 g omenaviipaleita (n. 6 omenaa)

Omenoiden sekaan:
0,6 dl / 35 g vehnäjauhoja
0,6 dl / 55 g sokeria
0,4 dl / 28 g fariinisokeria
½ tl kanelia
ripaus muskottipähkinää (miel. kokonaista raastettuna)

Päälle:
1 valkuainen
1 rkl sokeria
½ tl kanelia

Kuorrutus:
1,2 dl / 72 g tomusokeria
1-2 rkl maitoa
vaniljauutetta
  1. Valmista ensin taikina (vähintään puoli tuntia ennen paistamista). Mittaa kulhoon vehnäjauhot, sokeria ja suola. Lisää joukkoon kylmä voi ja nypi voi jauhoseoksen kanssa sekaisin. Lisää loppuvaiheessa kylmä vesi. Laita taikina tuorekelmussa jääkaappiin odottamaan vähintään 30 minuutiksi.
  2. Mittaa ja sekoita seuraavaksi keskenään omenoiden sekaan laitettavat aineet.
  3. Kuori omenat ja pilko ne viipaleiksi. Lisää ne kulhoon, jossa edellisen vaiheen aineet odottavat ja sekoita ne tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
  4. Ota nyt esiin taikina ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse tai painele taikina piirakkavuoan (halk. n. 28 cm) pohjalle. Kaulitse sitten kahden tuorekelmupalan välissä piirakalle kansi, joka sopii piirakan päälle.
  5. Lisää nyt omenaseos pohjan päälle. Laita sitten kansi paikoilleen ja taputtele sitä hieman reunoistaan kiinni. Pistele siihen haarukalla muutamia ilma-aukkoja.
  6. Sivele sitten kansi valkuaisella kauttaaltaan ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Sokeri ja kaneli kannattaa sekoittaa keskenään pienessä astiassa.
  7. Laita piirakka 200 asteiseen uuniin 50-60 minuutiksi. Tarkkaile pohjan kypsyyttä. Läpinäkyvä vuoka auttaa tässä melkoisesti, sillä alta näkee onko taikinassa vielä "taikinaisia" kohtia jäljellä. Tarkkaile silti myös paistopintaa, ettei se tule liian tummaksi.
  8. Kypsymisen jälkeen anna piirakan jäähtyä jonkin aikaa ennen kuin valutat pinnalle tomusokerikuorrutuksen. Piirakan ei tarvitse olla täysin jäähtynyt ennen tätä.
  9. Tarjoile sellaisenaan joko kylmänä tai lämpimänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti