Perinteisten jouluruokien jälkeen on tehnyt mieli kokeilla uusia reseptejä ja tässä tulee tämän päivän herkku: cheddar-makaronilaatikko, amerikkalaisittain tutuksi tullut macaroni and cheese. Ruoka oli erittäin helppo valmistaa ja makua kuvaa ehkä parhaiten se, että puolet laatikosta hävisi heti. Tämä ei ole ravintoarvoiltaan mitään terveysruokaa, mutta kyllä näin välipäivinä saa vähän herkutella.
Alkuperäinen ohje on Pioneer Womanin blogista. Lisäsin laatikon päälle korppujauhoja sekä puolitin alkuperäisen ohjeen määrät, sillä kaupasta tuli ostettua vain 200 g cheddaria. Merkiltään juusto oli Cathedral City mature cheddar, hinta S-marketissa 2,99e ja paketti näyttää tältä:
Eilen vietettiin miehen syntymäpäiviä ja jo monena vuotena perinteenä on ollut kutsua molempien vanhemmat joulukahville synttärien kunniaksi. Tarjottavat päätettiin yllättävän nopeasti: kana- ja mozzarellabageleita, juustokakkua (ohje tulossa myöhemmin) sekä näitä aivan mahtavia keksitaikina tryffeleitä. Palleron sisällä on siis raakaa keksitaikinaa ja päällinen on sulatettua maitosuklaata ja raidat valkoisella suklaalla. Alkuperäinen ohje on The domestic mama and the village cook sivustolta.
Suklaa kannattaa pilkkoa aika pieneksi, sillä isommat eivät pyörittyneet kunnolla taikinapallojen sisään. Fariinisokerin olisi pitänyt olla vaaleaa, eli varmaankin vaaleaa muscovadosokeria? Sellaista ei kaapista kuitenkaan löytynyt, eli tavallisella fariinisokerilla mentiin.
Sekoita keskenään pehmennyt voi, fariinisokeri, vaniljauute ja kondensoitu maito.
Lisää joukkoon vehnäjauhot sekä rouhittu suklaa.
Muotoile taikinasta noin saksanpähkinän kokoisia palloja ja asettele ne leivinpaperin päälle pakkaseen mahtuvalle tasolle (esim. tarjotin). Jos pallojen muotoilu tuntuu hankalalta, eli taikina on liian pehmeää, laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen pallojen pitäisi muotoutua helpommin.
Laita taikinapallot pakastimeen odottamaan kuorruttamista vähintään kahdeksi tunniksi.
Sulata vesihauteessa suklaa ja voi.
Kierittele pallerot muutama kerrallaan suklaassa ja asettele takaisin leivinpaperin päälle, niin että pallot ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.
Laita pallot odottamaan tarjoilua jääkaappiin. Jos haluat koristella vielä lisää anna suklaan kovettua jääkaapissa puolen tunnin ajan ja voit jatkaa esimerkiksi raitojen tekemisellä.
Tämä kakku on peräisin Kinuskikissan blogista ja löytyy nimellä taivaallinen espressojuustokakku. Tätä todellakin taivaallista kakkua olen tehnyt monesti meille kotiin, mutta myös siskoni ylioppilasjuhliin ja miehen pikkuveljen rippijuhliin (koska päivänsankari tätä kakkua nimenomaan pyysi ja kakku on edelleen hänen suosikkinsa). Jos joku kavahtaa ajatusta espressokakusta ei kannata pelästyä. Kakku ei todellakaan maistu voimakkaasti kahvilta eikä nirsoille lapsille (tai aikuisille) kannata edes mainita että kakussa on käytettyä kahvia. Omakin reaktioni reseptistä oli nimenomaan aluksi "kahvia-yök" :)
Kuvaa tästä kakusta ei löydy, sillä kakku taisi viimeksikin hävitä ennen kuin kuvaamista ehdittiin edes miettiä. Täytyy kaivaa arkistoja jos lakkiaisista olisi perinteinen "sankari leikkaa kakun"-kuva tallessa.
TAIVAALLINEN ESPRESSOJUUSTOKAKKU
Pohja: 200 g täytekeksejä (esim. Domino) 50 g voita tai margariinia
1 iso Daim-patukka
Kiisseli: 2 dl kahvia (tavallista, ei espressoa) 4 rkl sokeria 4 rkl perunajauhoja 2 dl kevytmaitoa ½ pkt Daim-patukkaa
Täyte: 4 dl kermaa 200 g maustamatonta tuorejuustoa 1 dl sokeria 5 liivatetta
2 rkl kahvia 1 rkl vettä
Koristeeksi
½ Daim-patukka paloiteltuna
(kakkuun tulee yhteensä 2 Daim-patukkaa)
Murskaa täytekeksit monitoimikoneessa tai kaulinta käyttäen muovipussissa. Vinkkejä pohjan valmistukseen Kinuskikissan blogissa.
Leikkaa pohjaa varten Daim-patukka veitsellä pieneksi murskaksi ja lisää murska keksimurujen joukkoon. Jos valmistat pohjan monitoimikoneella: laita Daim-patukka vähän katkottuna koneeseen.
Sekoita joukkoon sulatettu voi.
Painele pohja irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.
Keitä kahvi (2 dl vettä + 2 rkl kahvia).
Sekoita kiisseliä varten kattilassa sokeri ja perunajauhot.
Lisää maito ja kahvi (2 dl). Kylmä maito kannattaa lisätä ensin, sillä kerran seos muuttui kuumasta kahvista heti kiisseliksi, eikä maito enää sekoittunut kunnolla joukkoon.
Lämmitä kiisseliä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.
Anna kiisselin jäähtyä joko huoneenlämmössä tai kylmässä vesihauteessa.
Erota jäähtyneestä kiisselistä 1,5 dl toiseen astiaan (tästä 1,5 desistä tulevat kakun sattumat).
Leikkaa puolikas Daim-patukka veitsellä murskaksi ja sekoita tuohon erottamaasi kiisselimäärään (1,5 dl:ään siis).
Jätä loput kiisselistä odottamaan täytteen valmistusta.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Sekoita joukkoon tuorejuusto, sokeri ja loput (EI Daim-murskaa sisältävä osa) kiisselistä.
Kuumenna kattilassa kahvi ja vesi ja sulata liivatelehdet joukkoon.
Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteeseen samalla vatkaten. (Kerran on käynyt niinkin, että kuuma liivateseos tuli lisättyä liian nopeasti, kermavaahdosta tuli aivan löysää eikä kakku hyytynyt lainkaan, eli maltti on valttia.)
Kokoa kakku kaatamalla pohjan päälle ensin tasainen kerros täytettä, jonka jälkeen ripottele teelusikalla nokareita daim+kiisseliseosta täytteen päälle. Laita nokareiden päälle lisää täytettä ja laita vielä lisää kiisselisattumia täytteen päälle. Laita loput täytteestä sattumien päälle ja tasoita pinta.
Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi (5h ->) tai seuraavaan päivään.
Tähän ohjeeseen törmättiin, kun etsittiin jotain nopeaa ja helppoa, mutta eipä tiedetty, että tämä piirakka kilpailee ehdottomasti vuoden 2010 parhaan jälkiruuan palkinnosta. Alkuperäinen ohje on The Pioneer Woman Cooks blogista.
Maapähkinävoita on tullut ostettua vain kerran aikaisemmin, muistaakseni Stockmannin Amerikka-päiviltä. Tätä ohjetta varten haettiin nopeasti K-supermarketista oravan kuvalla varustettu purkki tavallista maapähkinä levitettä. Citymarketin Amerikka-osastolta voisi ehkä löytyä ohjeessa kaivattua kermaista versiota, mutta näköjään tavallinenkin käy ihan hyvin. Ja jos joku miettii, että mitä tuolle lopulle purkille tekee piirakan jälkeen niin kannattaa ehdottomasti kokeilla amerikkalaista klassikkoa: maapähkinävoi-hilloleipä ( peanut butter and jelly sandwich ). Kahden vehnäpaahtoleipäviipaleen väliin esimeriksi mansikkahilloa ja maapähkinälevitettä. Amerikkalaiseen tyyliin reunat voi leikata pois. Wikipedia kertoo, että keskiverto amerikkalainen on syönyt 1500 tällaista leipää valmistuessaan high schoolista.
AMERIKKALAINEN MAAPÄHKINÄVOIPIIRAKKA
Pohja 25 kpl täytekeksejä (esim. domino) 4 tl voita
Täyte 2 dl / 100 g (kermaista) maapähkinävoita 200 g maustamatonta tuorejuustoa 3 dl / 180 g tomusokeria 2 dl kuohukermaa
Murskaa dominot monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu voi.
Painele seos piirakkavuoan (halk. n. 23 cm) pohjalle ja reunoille.
Tässä kohtaa piirakka laitetaan 175 asteiseen uuniin 5-7 minuutiksi. (Ensi kerralla jätän tämän vaiheen väliin, lisään tuplasti voita täytteeseen ja laitan jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistumisen ajaksi. Uuniin laitettu pohja oli helposti murenevaa, mutta ei se tietenkään makuun vaikuttanut.)
Jos valmistat pohjan uunissa anna sen jäähtyä kunnolla ennen täytteen valmistamista.
Vatkaa kerma omassa kulhossaan vaahdoksi.
Vatkaa toisessa kulhossa maapähkinävoi ja tuorejuusto vaahdoksi hyvin sekaisin.
Lisää seoksen joukkoon ensin tomusokeri ja sitten varovaisesti sekoittaen vielä kermavaahto.
Kauho täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.
Laita piirakka jääkaappiin odottamaan tarjoilua vähintään yhdeksi tunniksi.
Tarjoillaan kermavaahdon tai vaikka jäätelön kanssa.
Tämä resepti on vienyt kielen mennessään. Alkuperäinen ohje on Ruokablogi Jenssenin kiusauksesta. Tätä piirakkaa on tehty syksyn aikana jo useaan otteeseen. "Key lime pie" nimellä paremmin tutuksi tullutta piirakkaa maistoin ensimmäistä kertaa New Yorkin matkalla viitisen vuotta sitten. Tämä key lime pie tarjoillaan kermavaahdon kera, mutta täytteestä ylijääneet valkuaiset voisi tietysti vatkata kovaksi vaahdoksi, heittää sekaan pari ruokalusikallista sokeria ja tehdä piirakkaan paiston jälkeen marenkikuori ja heittää uuniin vielä hetkeksi. Meillä ylimääräiset valkuaiset tehtiin kuitenkin perinteiseksi marengiksi, joten mitään ei mennyt hukkaan.
Kondensoitua maitoa saa muuten nykyään ainakin Prismoista ja Citymarkeista hieman aikaisempaa halvemmalla. Muistaakseni purkki maksaa 1,99e, kun aikaisempi hinta taisi olla yli kolme euroa. Porin Prismasta purkki löytyy säilykepurkkiosastolta ja Citymarketissa tuota taisi olla hylamaitojen hyllyssä.
Onko muuten piirakalla ja piiraalla jotain eroa? Entä miksi puhutaan limetistä ja limestä?
Muoks: lisätty syyskuussa 2012 päälle marenkikuorrute!
Murskaa digestivekeksit monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimella painellen ja lisää joukkoon sokeri ja sulatettu voi.
Painele murupohja piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Esipaista pohjaa uunissa 15 minuutin ajan.
Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen valmistamista.
Erota toisistaan keltuaiset ja valkuaiset.
Laita keltuaiset kulhoon, lisää joukkoon kondensoitu maito ja limen kuori.
Vatkaa täytteen aineita tehosekoittimella 3-5 minuutin ajan.
Lisää sekoituksen aikana limemehua vähitellen joukkoon, nimittäin jos kaiken mehun lisää heti alussa, tulee täytteestä sen verran litkua vispattavaa, että keittiön seinät ovat pian taikinan peitossa.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle.
Vatkaa puhtaassa, kuivassa kulhossa ja puhtailla kuivilla vispilöillä valkuaiset kovaksi vaahdoksi (vaahto pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntää väärin päin). Lisää lopuksi joukkoon sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten.
Levitä valkuaisvaahto piirakan päälle varovasti ja tee siihen lusikalla pieniä huippuja.
Paista piirakkaa uunissa 15 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä vähintään 3 tuntia ennen tarjoilua.
Hei pitkästä aikaa! Uusien reseptien laittaminen blogiin on ollut jo pitkään mielessä, mutta jostain syystä kuvien ottaminen ruuista on niin vaivalloista, että homma on jäänyt tekemättä. Tässä kuitenkin alkuun yksi ohje ilman kuvaa. Lisään kuvan sitten kun näitä tehdään uudestaan ja takuulla tehdään, hyviä olivat :)
Ohje on revitty kesällä jostain ruokalehdestä ja löytyi kalenterin välistä pari päivää sitten. Bageleita/vesirinkeleitä on pitänyt tehdä itse jo pitkään. Olemme lähes kanta-asiakkaita Arnoldsilla ja heidän bagelinsa ovat erinomaisia, mutta tietysti kalliimpia kuin itse tehdyt. Lisäksi K-kauppojen leipäosastolta löytyy bageleita, joiden maku on hyvä, mutta suojakaasut maistuvat välillä ikävästi läpi.
Tämä ohje on erittäin yksinkertainen ja vedessä keittäminen todella helppoa. Rinkilöitä voi tuunata esimerkiksi seesaminsiemenillä, unikonsiemenillä, paistetulla sipulilla, jalopenoilla, juustolla... Täytteeksi laitettiin eilen mozzarellaa, tomaattia, kurkkua ja barbequekastiketta. Levitteenä olisi pitänyt olla tuorejuustoa, mutta sitä ei jääkaapista löytynyt.
BAGELIT / VESIRINKELIT 10-12 kpl
Taikina: 2½ dl kädenlämpöistä vettä 1 tl suolaa 1 rkl sokeria 50 g tuorehiivaa / ½ pussi kuivahiivaa runsas 5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja 1 rkl ruokaöljyä
Keittämiseen: vettä, suolaa
Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon.
Lisää suola, sokeri ja murenna hiiva joukkoon TAI jos käytät kuivahiivaa sekoita se vasta jauhojen joukkoon.
Sekoita ja alusta jauhot joukkoon vähitellen, kunnes taikina on notkeaa ja melko tiukkaa.
Vaivaa joukkoon öljy.
Kohota taikinaa liinan alla 30 minuuttia.
Jaa taikina 10-12 osaan ja leivo pulliksi.
Rullaa pullat noin 30 cm pituisiksi säikeiksi. Käännä säikeet rinkeleiksi, paina päät kiinni ja kohota jauhotetulla alustalla noin 30 minuuttia. (Seuraavalla kerralla ajattelin kyllä kokeilla munkkitekniikkaa, eli pullan keskelle reikä, jota laajennetaan pyörittelemällä.)
Kuumenna vesi laakeassa astiassa, esim. paistokasarissa (itse käytin kahta 3 litran kattilaa).
Laske muutama rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen (pistin jokaisen yksitellen).
Keitä rinkeleitä noin 1 minuutin ajan.
Nosta rinkelit ylös reikäkauhalla, valuta hetki ja pane leivinpaperilla peitetylle pellille odottamaan paistoa.
Paista rinkeleitä vaaleanruskeiksi noin 8-10 minuuttia 250-275 asteen lämmössä.
Tarjoa voin kanssa tai leikkaa bageli kahtia ja täytä haluamillasi täytteillä.