torstai 9. joulukuuta 2010

Amerikkalainen maapähkinävoipiirakka

Tähän ohjeeseen törmättiin, kun etsittiin jotain nopeaa ja helppoa, mutta eipä tiedetty, että tämä piirakka kilpailee ehdottomasti vuoden 2010 parhaan jälkiruuan palkinnosta. Alkuperäinen ohje on The Pioneer Woman Cooks blogista.

Maapähkinävoita on tullut ostettua vain kerran aikaisemmin, muistaakseni Stockmannin Amerikka-päiviltä. Tätä ohjetta varten haettiin nopeasti K-supermarketista oravan kuvalla varustettu purkki tavallista maapähkinä levitettä. Citymarketin Amerikka-osastolta voisi ehkä löytyä ohjeessa kaivattua kermaista versiota, mutta näköjään tavallinenkin käy ihan hyvin. Ja jos joku miettii, että mitä tuolle lopulle purkille tekee piirakan jälkeen niin kannattaa ehdottomasti kokeilla amerikkalaista klassikkoa: maapähkinävoi-hilloleipä ( peanut butter and jelly sandwich ). Kahden vehnäpaahtoleipäviipaleen väliin esimeriksi mansikkahilloa ja maapähkinälevitettä. Amerikkalaiseen tyyliin reunat voi leikata pois. Wikipedia kertoo, että keskiverto amerikkalainen on syönyt 1500 tällaista leipää valmistuessaan high schoolista.


AMERIKKALAINEN MAAPÄHKINÄVOIPIIRAKKA

Pohja
25 kpl täytekeksejä (esim. domino)
4 tl voita

Täyte
2 dl / 100 g (kermaista) maapähkinävoita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl / 180 g tomusokeria
2 dl kuohukermaa
  1. Murskaa dominot monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu voi.
  2. Painele seos piirakkavuoan (halk. n. 23 cm) pohjalle ja reunoille.
  3. Tässä kohtaa piirakka laitetaan 175 asteiseen uuniin 5-7 minuutiksi. (Ensi kerralla jätän tämän vaiheen väliin, lisään tuplasti voita täytteeseen ja laitan jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistumisen ajaksi. Uuniin laitettu pohja oli helposti murenevaa, mutta ei se tietenkään makuun vaikuttanut.)
  4. Jos valmistat pohjan uunissa anna sen jäähtyä kunnolla ennen täytteen valmistamista.
  5. Vatkaa kerma omassa kulhossaan vaahdoksi.
  6. Vatkaa toisessa kulhossa maapähkinävoi ja tuorejuusto vaahdoksi hyvin sekaisin.
  7. Lisää seoksen joukkoon ensin tomusokeri ja sitten varovaisesti sekoittaen vielä kermavaahto.
  8. Kauho täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.
  9. Laita piirakka jääkaappiin odottamaan tarjoilua vähintään yhdeksi tunniksi.
  10. Tarjoillaan kermavaahdon tai vaikka jäätelön kanssa.

4 kommenttia:

  1. Lopuskasta voi tehdä myös satay-kastiketta (joka on uusin lempparini - viimeksi eilen sitä kokkailin...) tai ihania jauhottomia pähkinäkeksejä!

    VastaaPoista
  2. Satay-kastiketta voiskin kokeilla tehdä itse. Ne kaupan valmiit tahnat on oikeesti aika kauheita. Olispa jo kesä niin vois grillatun kanan kanssa tehdä satay-kastiketta :)

    VastaaPoista
  3. Hyvin toimii pannulla paistettujen kanapalojenkin kans! :)

    VastaaPoista
  4. Tätä täytyy kokeilla! Kohdassa 3 "lisään tuplasti voita täytteeseen", eli tarkoitat varmaan pohjaan? :)

    VastaaPoista