sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Taivaallinen espressojuustokakku

Tämä kakku on peräisin Kinuskikissan blogista ja löytyy nimellä taivaallinen espressojuustokakku. Tätä todellakin taivaallista kakkua olen tehnyt monesti meille kotiin, mutta myös siskoni ylioppilasjuhliin ja miehen pikkuveljen rippijuhliin (koska päivänsankari tätä kakkua nimenomaan pyysi ja kakku on edelleen hänen suosikkinsa). Jos joku kavahtaa ajatusta espressokakusta ei kannata pelästyä. Kakku ei todellakaan maistu voimakkaasti kahvilta eikä nirsoille lapsille (tai aikuisille) kannata edes mainita että kakussa on käytettyä kahvia. Omakin reaktioni reseptistä oli nimenomaan aluksi "kahvia-yök" :)

Kuvaa tästä kakusta ei löydy, sillä kakku taisi viimeksikin hävitä ennen kuin kuvaamista ehdittiin edes miettiä. Täytyy kaivaa arkistoja jos lakkiaisista olisi perinteinen "sankari leikkaa kakun"-kuva tallessa.

TAIVAALLINEN ESPRESSOJUUSTOKAKKU

Pohja:
200 g täytekeksejä (esim. Domino)
50 g voita tai margariinia
1 iso Daim-patukka


Kiisseli:
2 dl kahvia (tavallista, ei espressoa)
4 rkl sokeria
4 rkl perunajauhoja
2 dl kevytmaitoa

½ pkt Daim-patukkaa


Täyte:
4 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
5 liivatetta
2 rkl kahvia

1 rkl vettä

Koristeeksi
½ Daim-patukka paloiteltuna


(kakkuun tulee yhteensä 2 Daim-patukkaa)
  1. Murskaa täytekeksit monitoimikoneessa tai kaulinta käyttäen muovipussissa. Vinkkejä pohjan valmistukseen Kinuskikissan blogissa.
  2. Leikkaa pohjaa varten Daim-patukka veitsellä pieneksi murskaksi ja lisää murska keksimurujen joukkoon. Jos valmistat pohjan monitoimikoneella: laita Daim-patukka vähän katkottuna koneeseen.
  3. Sekoita joukkoon sulatettu voi.
  4. Painele pohja irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.
  5. Keitä kahvi (2 dl vettä + 2 rkl kahvia).
  6. Sekoita kiisseliä varten kattilassa sokeri ja perunajauhot.
  7. Lisää maito ja kahvi (2 dl). Kylmä maito kannattaa lisätä ensin, sillä kerran seos muuttui kuumasta kahvista heti kiisseliksi, eikä maito enää sekoittunut kunnolla joukkoon.
  8. Lämmitä kiisseliä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.
  9. Anna kiisselin jäähtyä joko huoneenlämmössä tai kylmässä vesihauteessa.
  10. Erota jäähtyneestä kiisselistä 1,5 dl toiseen astiaan (tästä 1,5 desistä tulevat kakun sattumat).
  11. Leikkaa puolikas Daim-patukka veitsellä murskaksi ja sekoita tuohon erottamaasi kiisselimäärään (1,5 dl:ään siis).
  12. Jätä loput kiisselistä odottamaan täytteen valmistusta.
  13. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
  14. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  15. Sekoita joukkoon tuorejuusto, sokeri ja loput (EI Daim-murskaa sisältävä osa) kiisselistä.
  16. Kuumenna kattilassa kahvi ja vesi ja sulata liivatelehdet joukkoon.
  17. Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteeseen samalla vatkaten. (Kerran on käynyt niinkin, että kuuma liivateseos tuli lisättyä liian nopeasti, kermavaahdosta tuli aivan löysää eikä kakku hyytynyt lainkaan, eli maltti on valttia.)
  18. Kokoa kakku kaatamalla pohjan päälle ensin tasainen kerros täytettä, jonka jälkeen ripottele teelusikalla nokareita daim+kiisseliseosta täytteen päälle. Laita nokareiden päälle lisää täytettä ja laita vielä lisää kiisselisattumia täytteen päälle. Laita loput täytteestä sattumien päälle ja tasoita pinta.
  19. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi (5h ->) tai seuraavaan päivään.
  20. Koristele Daim-paloilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti