Kuvaa tästä kakusta ei löydy, sillä kakku taisi viimeksikin hävitä ennen kuin kuvaamista ehdittiin edes miettiä. Täytyy kaivaa arkistoja jos lakkiaisista olisi perinteinen "sankari leikkaa kakun"-kuva tallessa.
TAIVAALLINEN ESPRESSOJUUSTOKAKKU
Pohja:
200 g täytekeksejä (esim. Domino)
50 g voita tai margariinia
1 iso Daim-patukka
Kiisseli:
2 dl kahvia (tavallista, ei espressoa)
4 rkl sokeria
4 rkl perunajauhoja
2 dl kevytmaitoa
½ pkt Daim-patukkaa
Täyte:
4 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
5 liivatetta
2 rkl kahvia
1 rkl vettä
Koristeeksi
½ Daim-patukka paloiteltuna
(kakkuun tulee yhteensä 2 Daim-patukkaa)
- Murskaa täytekeksit monitoimikoneessa tai kaulinta käyttäen muovipussissa. Vinkkejä pohjan valmistukseen Kinuskikissan blogissa.
- Leikkaa pohjaa varten Daim-patukka veitsellä pieneksi murskaksi ja lisää murska keksimurujen joukkoon. Jos valmistat pohjan monitoimikoneella: laita Daim-patukka vähän katkottuna koneeseen.
- Sekoita joukkoon sulatettu voi.
- Painele pohja irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.
- Keitä kahvi (2 dl vettä + 2 rkl kahvia).
- Sekoita kiisseliä varten kattilassa sokeri ja perunajauhot.
- Lisää maito ja kahvi (2 dl). Kylmä maito kannattaa lisätä ensin, sillä kerran seos muuttui kuumasta kahvista heti kiisseliksi, eikä maito enää sekoittunut kunnolla joukkoon.
- Lämmitä kiisseliä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa.
- Anna kiisselin jäähtyä joko huoneenlämmössä tai kylmässä vesihauteessa.
- Erota jäähtyneestä kiisselistä 1,5 dl toiseen astiaan (tästä 1,5 desistä tulevat kakun sattumat).
- Leikkaa puolikas Daim-patukka veitsellä murskaksi ja sekoita tuohon erottamaasi kiisselimäärään (1,5 dl:ään siis).
- Jätä loput kiisselistä odottamaan täytteen valmistusta.
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Sekoita joukkoon tuorejuusto, sokeri ja loput (EI Daim-murskaa sisältävä osa) kiisselistä.
- Kuumenna kattilassa kahvi ja vesi ja sulata liivatelehdet joukkoon.
- Kaada liivateneste ohuena nauhana täytteeseen samalla vatkaten. (Kerran on käynyt niinkin, että kuuma liivateseos tuli lisättyä liian nopeasti, kermavaahdosta tuli aivan löysää eikä kakku hyytynyt lainkaan, eli maltti on valttia.)
- Kokoa kakku kaatamalla pohjan päälle ensin tasainen kerros täytettä, jonka jälkeen ripottele teelusikalla nokareita daim+kiisseliseosta täytteen päälle. Laita nokareiden päälle lisää täytettä ja laita vielä lisää kiisselisattumia täytteen päälle. Laita loput täytteestä sattumien päälle ja tasoita pinta.
- Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi (5h ->) tai seuraavaan päivään.
- Koristele Daim-paloilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti