Haastattelin mummia viikonloppuna, koska ohje on kai hänen kauttaa perheeseemme kulkenut. Hän kertoi ohjeen olevan tataarien alkuperää ja antoi mukaan Helsingin sanomien lehtileikkeen vuodelta 1995. Ruokatorstain juttu käsittelee tataarien ruokaperinteitä ja ohessa annetaan ohje juuri pärämätš nimisiin piirakoihin. Kuvitelma koko sunnuntain vievästä ruuanlaitosta ei silti ole ihan tuulesta temmattu, sillä artikkelissa kerrotaan näin: "Keittiössä käy huiske, kun kolme naista sekoittaa, vaivaa, keittää ja paistaa. Työtunteja ei lasketa, tataarien perinteisten ruokien parissa vierähtää helposti koko päivä, vaikka asialla olisi montakin kokkia."
No, takaisin näihin moniin nimiin. Pärämätsien tarinaan liittyy käsittääkseni myös tamperelainen jääkiekko ja Linkosuon leipomo-kahvila? Tarinaa en sen tarkemmin muista, mutta varsinkin isäni tapaa puhua tästä aina kun pärämätsejä on tarjolla. Netistä ohjeita löytyy myös nimillä peremec, peremech, peremez, peremeç ... Ohjeita löytyy tietysti myös monilla eri variaatioilla: on suurempia nestemääriä, hiivaa, valkopippuria ja lisukkeita suolakurkuista chilikastikkeisiin. Lisukkeiden suhteen itse suosin ketsuppia, sinappia, maustamatonta jogurttia ja valkosipulijauhetta. Anopin äiti taas laittaa näihin makeaa chilikastiketta. Tabasco voisi myös sopia?
PÄRÄMÄTS-PIIRAKAT JAUHELIHALLA TAI SOIJAROUHEELLA
12 kpl
Kuoritaikina:
1 dl maitoa
1 rkl öljyä
½-1 tl suolaa
1 kananmuna
3 ½ dl / 210 g vehnäjauhoja
Täyte:
400 g jauhelihaa TAI 3 dl tummaa soijarouhetta + 3 dl kiehuvaa vettä
öljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
mustapippuria
(valkopippuria, vettä)
Paistamiseen: öljyä
Tarjoiluun: Ketsuppia, sinappia, maustamatonta jugurttia...
- Sekoita kulhossa maito, kanamuna, suola ja öljy.
- Lisää joukkoon ensin noin puolet vehnäjauhoista ja sitten loput pienemmissä erissä.
- Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
- Laita taikina noin puoleksi tunniksi jääkaappiin lepäämään.
- Valmista sillä aikaa täyte.
- Silppua sipuli ja valkosipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä.
- Laita raaka jauheliha kulhoon ja lisää sipulit joukkoon.
- TAI jos käytät soijaa kiehauta tarvittava määrä vettä, lisää sipulien joukkoon ensin soijarouhe ja heti perään 2/3 osaa vedestä ja loput tarpeen mukaan.
- Lisää loput aineet kulhoon/kattilaan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä jos jauheliha näyttää kovin kuivalta.
- Ota taikina pois jääkaapista ja levitä pöydälle reilusti jauhoja kaulitsemista varten.
- Leivo taikinasta tanko ja jaa se noin 12-14 palaan.
- Kaulitse pallot noin 12 sentin pyörylöiksi. Tähän sopii ihan tavallinenkin kaulin, mutta ns. puikula/piirakkapulikka/piirakkakaulin on paras.
- Lisää pyörylöille tasainen kerros täytettä, mutta jätä reunasta noin 2 cm paljaaksi.
- Käännä reunat täytteen päälle ja nipistä ne puimuille, niin että keskelle jää reikä (vähän kuten karjalanpiirakat, mutta muoto on pyöreä).
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Kuumenna paistinpannussa reilusti öljyä.
- Paista pärämätsit kauniin ruskeiksi kummaltakin puolelta, ensin reikäpuoli alaspäin. Paistoon menee noin 2-3 minuuttia per puoli.
- Nosta valmiit piirakat uuninpellille leivinpaperin päälle ja laita ne vielä uuniin kymmeneksi minuutiksi tai kunnes jauheliha on kypsää.
- Pärämätsit tarjoillaan kuumina esimerkiksi ketsupin, sinapin, smetanan, valkopippurin, suolakurkkujen ja/tai salaatin kera.
Mitähän piirakoita minun äitini sitten teki? Hän kutsui niitä aina pärämätseiksi, vaikka teki ne karjalanpiirakan kuoreen (ruis-vehnä 1/2). Eikä siihen aikaan kukaan käyttänyt valkosipulia. Nämä piirakat haudutettiin paistamisen jälkeen uunissa ja syötiin voin kanssa!
VastaaPoistaNyt kommentoisin kyllä ihan sen verran, että jauheliha on parempi, kun sen laittaa kuoreen raakana. Piirakat on helpompi paistaa, kun liha pysyy kuoressa. Siinähän se lihakin paistuu, kun koko piirakan laittaa pannulle raakana. :) Muuten vaikuttaa hyvältä ohjeelta!
VastaaPoistaTosiaan, näinhän se olikin! Itse kun en jauhelihaa käytä niin ei tullut mieleen, että niin äiti ne tosiaan valmistikin. Kiitos korjauksesta!
VastaaPoistaMuistelen nuoruudestani, että tuttavani olisi laittanut HB-kastiketta jauhelihan sekaan. Ne keitettiin melkein upporasvassa ja sen jälkeen kiedottiin liinaan. Hyviä olivat ja siihen aikaan maistuivat tulisilta.
VastaaPoista