keskiviikko 17. tammikuuta 2018

(Vegaaninen) saaristolaislimppu

Olen jo useampana jouluna tehnyt itselle ja lahjaksi näitä saaristolaislimppuja. Näillä on lahjottu esimerkiksi päiväkodin henkilökuntaa, tuttavaperheitä ja on näitä tehty ihan myyjäisiinkin. Limpun nerous on siinä, että nämä saa helposti tehtyä täysin vegaanisiksi. Ohje on alunperin Maku-lehdestä. Vuokina olen noihin pieneen leipiin käyttänyt foliovuokia, jotka pystyy pesemään ja käyttämään uusiksi jos haluaa.

Maltaiden suhteen tein jännän huomion tänä vuonna. On olemassa näköjään rouheista mallasta ja täysin jauhoista mallasta. Aiemmin olen käyttänyt aina tuota rouheista versiota, mutta nyt se oli kaupasta loppu ja testasin jauhoista versiota, joka oli mielestäni jopa parempaa. Toki jos tykkää pienestä rouheisuudesta niin sitten tietysti kannattaa ostaa toista laatua.






SAARISTOLAISLIMPPU (4 isoa tai 7-8 pientä)


1 litra appelsiinitäysmehua
1½ pkt / 75 g hiivaa
3 dl / 420 g siirappia
1 rkl suolaa
4 dl / 300 g kaljamaltaita
3 dl / 105 g ruishiutaleita
3 dl / 150 g ruisjauhoja
10 dl / 600 g hiivaleipäjauhoja

Voiteluun:
½ dl / 50 g vettä
½ dl / 70 g
siirappia

Leipävuokia (foliovuoat kannattaa voidella öljyllä)

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. 
  2. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola. 
  3. Lisää joukkoon maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot.
  4. Sekoita tasaiseksi. 
  5. Voitele noin 4 pitkänomaista tai noin 8 pientä leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jos haluat näistä vegaanisia kiinnitä huomiota käytettävään rasvaan!
  6. Jaa taikina vuokiin.
  7. Kohota taikinoita liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia.
  8. Pistele leivät haarukalla. 
  9. Kypsennä 175- asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia.
  10. Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
  11. Anna saaristolaisleipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista. Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti