lauantai 31. toukokuuta 2014

Raparperipiirakka

En ole oikein koskaan välittänyt taikinapohjaisesta ja murupintaisesta raparperi tai muustakaan piirakasta, mutta tämä on aivan taivaallista. Jokaista suupalaa maistelee pitkään ja harmitti, kun pala loppui ennen aikojaan. Ohje on Helsingin Sanomien ruoka-osiosta 29.5.2014. Valokuvaamisen kanssa kävi taas niin, että piirakka oli jo syöty ennen kuin muistui mieleen, että tästähän olisi pitänyt ottaa kuva - seuraavalla kerralla sitten.

Aloitimme puutarhapalstan pitämisen tänä keväänä, tai paremminkin kaksi viikkoa sitten. Joka päivä tuolla tulee melkein käytyä ja loppukesästä saadaan toivottavasti jo jotain satoakin, vaikka vähän myöhässä oltiinkin. Tänään käydään vielä kääntämässä lisää perunamaata. Raparperia ei tuonne vielä ole laitettu, mutta naapuripalstalaiset ystävällisesti antoivat omistaan, josta saatiin tätä herkkua valmistettua. Ensi talveksi aion täyttää pakkasen ainakin raparperilla. Oletteko muuten tienneet, että raparpereja on erilaisia lajikkeita? Minä en.



MAAILMAN PARAS RAPARPERIPIIRAKKA

Murupinta:
100 g voita
2 dl / 180 g sokeria
2 dl / 120 g vehnäjauhoja

Piirakkataikina:
2 kananmunaa
2 dl / 180 g sokeria
1 dl / 100 g maitoa
1 dl / 100 g kermaa
100 g voita
4 dl / 240 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(vaniljauutetta)
500-600 g raparperia
  1. Valmista ensin pinnalle tuleva muruseos. Kuutioi kylmä voi ja lisää sokeri sekä jauhot. Sekoita nopeasti pikkurillin pään kokoisiksi kokkareiksi. Säilytä pakastimessa ennen piirakan päälle laittamista. Vinkki: Murua voi valmistaa isomman erän valmiiksi pakastimeen piirakanhimoa odottamaan.
  2. Tee piirakkapohja. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Kiehauta maito, kerma ja paloiteltu voi niin, että voi sulaa. Kaada seos nauhana muna-sokeri-vaahdon joukkoon samalla vatkaten. Lisää tässä vaiheessa myös vaniljauute halutessasi.
  4. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne muiden ainesten joukkoon siivilän läpi. Sekoita varovasti nostellen. Taikina jää aika löysäksi ns. peruskakkutaikinamaiseksi.
  5. Levitä piirakkataikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 25cm x 35cm). Ripottele päälle raparperin palat ja pinnalle murua.
  6. Paista 160 asteessa noin 40 minuuttia Kokeile kypsyys puutikulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti