tiistai 2. maaliskuuta 2010

Intialainen curry - vahva, vaan ei tulinen...

Intialainen ruoka on suosikkejamme sekä kotona että ravintolaa valitessa. Tätä currya tulee tehtyä säännöllisesti ja tätä oli tarjolla jo kymmenen vuotta sitten häissämme. Alla oleva ohje on noin 3-5 hengelle. Aineita on aika pitkä lista, mutta hankinnat kannattavat, sillä mausteille on jatkossakin käyttöä, kun tätä tulee takuulla tehtyä uudestaankin. Kasvisversion tästä saa lisäämällä broilerin sijaan esim. perunaa, kukkakaalia tai vaikka juustoleipää (tai muuta kotijuustoa).

Tätä ei kannata lähteä kiireellä tekemään. Alkuvalmistelut kannattaa tehdä huolella ja olenkin ottanut mallia ruokaohjelmista, joissa raaka-aineet on laitettu valmiiksi kulhoihin ja lisäillään nopeasti ruuan joukkoon. Myös keittiön siivoaminen ennen ruuanlaittoa nopeuttaa ruuan valmistusta jollakin kummallisella tavalla.  Lisäksi tämä on jopa parempaa seuraavana päivänä, joten ruuan voi valmistaa hyvissä ajoin.


INTIALAINEN KANACURRY



marinadi:
n. 600 g kanafileitä/suikaleita
1 dl maustamatonta jugurttia
1 rkl currytahnaa
1 tl suolaa 

öljyä
10 kokonaista kardemummaa / 1 tl jauhettua
2 tl kanelia
2 tl neilikkaa
1 tl juustokuminaa

5 valkosipulinkynttä
2 rkl inkivääriä raastettuna
noin 3 esikypsytettyä porkkanaa paloina
kourallinen tuoretta korianteria
2 dl paseerattua tomaattia
1 iso sipuli
5 rkl currytahnaa

2rkl fariinisokeria
1 tl suolaa 

2 dl ruokakermaa
4 rkl mantelijauhetta
2 tl garam masalaa
  1. Aloita kuorimalla porkkanat, pilko ne sopiviksi paloisi ja keitä vedessä puolikypsiksi.
  2. Jos käytät kanafileitä pilko ne sopiviksi suikaleiksi.
  3. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja lisää kanat joukkoon. Anna maustua jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
  4. Sekoita seuraavaksi kuivamausteet yhteen. Murskaa kardemummien rakenne rikki morttelissa ja kaiva kuoren sisältä siemenet pois. Poista kuoret morttelista ja mittaa loput kuivat mausteet (kaneli, neilikka ja juustokumina) siementen joukkoon.
  5. Ota myös muut aineet esille, sillä alussa tarvitaan pientä ripeyttä.
  6. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää pannulle mausteet ja pyörittele niitä öljyssä hetken aikaa - varo kuitenkin polttamasta mausteita, se tapahtuu yllättävän nopeasti. Lisää sipuli ja kuullota, ja hetken päästä myös valkosipuli. Tämän jälkeen heitä pannulle tomaattisose, inkivääri, korianteri, porkkanat, fariinisokeri, currytahna ja suola. Vinkki inkiväärille: raastan sopivan palan inkivääriä raastinraudan pienimmällä terällä kuorien kanssa, otan raastekasan käteen ja puristan pelkät mehut pannulle. Näin säästyy vähän aikaa eikä ruokaan tule inkiväärin kuivia osia.
  7. Anna hautua 5 minuuttia.
  8. Lisää sitten joukkoon kanat ja paista lähes kypsiksi. Siirrä keitos isoon kattilaan tai pataan. Meillä parhaiten toimii valurautainen pata, jossa curry saa rauhassa hautua miedolla lämmöllä.
  9. Lisää pataan mantelijauhe, garam masala ja puolet kermasta. Anna hautua ainakin 20 minuuttia välillä sekoittaen ja lisäile kerma hiljalleen joukkoon tarpeen mukaan. Seos ei saa olla liian vetistä, joten yleensä ihan kaikkea tuosta 2 dl kermamäärästä ei tule lisättyä.
  10. Tarjoillaan esim. kurkkuraidan, riisin ja intialaisen leivän kanssa.

3 kommenttia:

  1. Heippa! Kondensoitu maito maksoi ruotsissa n. 1,70 €.Ainakaan täältä meiltäpäin sitä ei tosiaan noin edullisesti saa. Puffattu riisi on sitä samaa pehmoista riisiä kun on riisisuklaassa, joten oletettavaa on että meillä tehdään paaaaljon riisisuklaata kun oli pakko kaksi säkillistä moista ihmettä ostaa... =)

    VastaaPoista
  2. Täältä Porista kondensoitua maitoa saa onneksi hintaan 1,99e Pick'n'Pay nimisestä kaupasta ja sen venäläiseltä osastolta. Pienikin säästö on plussaa :)

    VastaaPoista
  3. Intialainen ruokakulttuuri on tosiaan yksi maailman rikkaimmista. Tässä muutama oma suosikki
    http://reseptitaivas.fi/reseptit/intia

    VastaaPoista