keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Sushiriisi

SUSHIRIISI 2-3 hlölle

n. 3 dl vettä
250 g Hakumaki sushiriisiä (S-ketju)

Ollaan tämän valmistajan riisiä tehty melkein aina. Muut vastaavat eivät ole onnistuneet niin hyvin. Valmistusohje sushi-zu etikkaa myöten myötäilee valmistajan paketin takaa löytyvää ohjetta. Tämä ei toki ole varmastikaan "se oikea tapa" sushiriisiä valmistaa, mutta on meillä toiminut ja maku on ollut hyvä.

Riisi huuhdellaan ennen keittämistä 4-5 kertaa huolellisesti. Huomiota pitäisi kiinnittää siihen ettei riisejä hankaa pahasti siivilän reikiin, eli olen itse valuttanut  vettä runsaasti hanasta päälle ja käsin sitten vähän hämmentänyt ns. normaalin siivilän ravistelun sijaan. Läpi valuvan  veden pitäisi olla suht puhdasta kun huuhtelut on tehty. Huuhtelu on tärkeää kai sen takia, että riisiä on melko mahdoton muotoilla jos huuhtelua ei kunnolla tee.

Kaada 3 desiä vettä kattilaan ja riisit perään. Kun vesi kiehuu alennetaan lämpöä niin että riisi porisee tosi hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Vettä voi joutua lisäämään loppuvaiheessa. Itsellä harvoin tämä määrä riittää. Tämän jälkeen lämpö pois ja toiset 10 min jälkilämmössä. Maista onko riisi kypsää.

Kaada kypsä riisi laakealle lautaselle ja levitä jäähtymään. Valmita sushi-zu, joka kaadetaan riisin päälle mausteeksi.

SUSHI-ZU

0,5 dl riisiviinietikkaa
0,35 dl (34 g) sokeria
1 tl suolaa

Keitä aineksia kattilassa juuri kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet - ei saa kiehua liikaa! Tässä vaiheessa neste pitäisi jäähdyttää vesihauteessa, mutta olen itse kaatanut kuumana kuuman riisin päälle. Sekoita etikkaseos kunnolla riisin joukkoon ja anna imeytyä rauhassa.

Sushien muotoilun voi aloittaa kun riisi on jäähtynyt kunnolla. Tätä voi nopeuttaa laittamalla riisin hetkeksi jääkaappiin loppuvaiheessa. Käsien kannattaa olla vähän kosteat niin muotoilu on helpompaa. Me tehdään lähes aina niin että tehdään sushiriisistä soikea pallo, jonka päälle pieni hipaisu wasabia, parin sentin pala sushi-inkivääriä ja avokado siihen päälle luovaan tapaan, eli yleensä ohuina viipaleina. Tähän erään riittää mainiosti yksi avokado. Juuri ennen suuhun laittamista nopea upotus soijaan ja nam!

1 kommentti: