maanantai 17. syyskuuta 2018

Helppo pizza

Tällä reseptillä tulee usein tehtyä illaksi ns. jämäpizzaa, eli täytteeksi kaikkea mitä on sattunut jääkaappiin jäämään. Eilen pizzaan päätyi fetapurkin loppu, oliiveja, pastakastikkeesta yli jääneet herkkusienet ja ananasta. Lapsi halusi omaan pizzaansa myös maissipurkin jämät. Juustoraastettakin oli jäänyt puolikas pussi, joka ei kylläkään riittänyt vaan lisäksi laitoin Lidlin mozzarellaraastetta. Alkuperäisessä ohjeessa taikinasta tulee mukamas vain yksi pellillinen. Ensimmäisellä kerralla ohueksi kaulittuna pohja vaan suureni ja suureni, kunnes tajusin että taidetaan puhua vähän paksummasta pohjasta tai sitten jollakin on tosi iso uuni :) Ihan ohueksi kaulittuna tästä tulee jopa  2,5 pizzerian pizzan kokoista pyöreää pizzaa. Taikina kannattaa siis laittaa puoliksi, jolloin tästä tulee helposti kaksi pyöreää pizzaa. Teen pizzataikinan yleensä jääkaappiin kohoamaan jo aamupäivällä. Siellä se nousee mukavaan korkeuteen reilussa kolmessa tunnissa. Taikina kannattaa ottaa hyvissä ajoin (puoli tuntia ennen) pois jääkaapista, sillä se on kylmänä hankalampi kaulita.

KAKSI PYÖREÄÄ PIZZAA

2 dl / 200 g lämmintä vettä (42 astetta)
11 g (1 pss) kuivahiivaa
5 dl / 300 g jauhoja
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
  1. Lämmitä vesi 42 asteiseksi.
  2. Sekoita puoleen jauhomäärästä kuivahiiva ja sekoita yhteen veden, suolan ja oliiviöljyn kanssa.
  3. Lisää loput jauhot taikinaan pienissä erissä.
  4. Vaivaa taikina lopuksi pöydällä käsiä käyttäen kimmoisaksi taikinapalloksi (jauhomäärä on arvio, yleensä ei mene ihan tuota viittä desiä).
  5. Laita taikina takaisin kulhoon, ripottele päälle vähän jauhoja ja anna kohota liinan alla huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi tai tosiaan kuten yllä mainitsin kohotuksen voi tehdä hitaammin jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa.
  6. Kun taikina on kohonnut kaulitse se jauhotetulla pöydällä tosi ohueksi. Siirrä pohja leivinpaperin päälle, lisää tomaattikastike ja halutut täytteet. Sitten haluamaasi juustoraastetta tasaisesti (vaikkapa osa emmentalraastetta ja osa mozzarellaraastetta) ja paista uunissa 225 asteessa noin 8-9 minuuttia.
  7. Lisää pizzamauste uunista tuleen lämpimän pizzan päälle.
HELPPO TOMAATTIKASTIKE

Joskus sitä tuli tehtyä tomaattikastike tölkkitomaateista ja erinäisistä mausteista, mutta nyt oikaisen melkolailla. Laita kulhoon tomaattipyrettä (sellainen tuubi) melko reilusti, sanoisinko 5-6 rkl ja sitten 1 tl suolaa ja 1 rkl pizzamaustetta sekä ripaus mustapippuria. Sitten aletaan lisäämään hiljalleen vettä kunnes kastike on sopivan paksuista pizzalle levitettäväksi. Vesimäärä voi yllättää, sillä tykkään itse tehdä kastikkeesta suhteellisen löysää. Sekoittaminen kannattaa tehdä vispilällä sillä tomaattipyre liukenee suht hitaasti.

1 kommentti: