torstai 18. tammikuuta 2018

Kukkakaaliwingsit

Nää bongattiin viime kesänä mökkireissun aikana "Lunni leipoo" sivulta ja noin neljännellä kerralla sisäistin reseptin oikein kunnolla :) Ensin tuli tehtyä mökin aineista joku pikaversio, sitten arasteli tulisuuden kanssa, sitten ostin väärää kastiketta plus kaikkea muuta. Paha myös sanoa ovatko nämä yhtä hyviä kuin alkuperäiset kanasiivet, kun en ole moisia koskaan maistanut, mutta aika koukuttavia nämä ovat kun monta kertaa on tullut tehtyä.



KUKKAKAALI WINGSIT
1 kukkakaali (pieni tai puolikas isommasta)
 
Leivitystaikina:
1 dl vehnäjauhoja (tai muita haluamiasi jauhoja)
1/2 tl suolaa
1/2 tl savupaprikajauhetta
n. 1 dl vettä
loraus öljyä leivinpaperille

Tulinen kastike:
1 dl Texas Pete -kastiketta
1 rkl voita (sulatettuna)

Lisäksi:
kermaviiliä
(porkkanaa)
  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Huuhtele kukkakaali ja pilko sopivan kokoisiksi ja mahdollisimman saman kokoisiksi suupaloiksi.
  3. Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauhot, suola ja paprikajauhe. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Taikina saa olla suht paksua, jotta se tarttuu kivasti kukkakaaleihin.
  4. Pyöräyttele kukkakaalit taikinassa, nuppuosioiden tulisi peittyä taikinaan kokonaan, mutta pätkä varresta voi jäädä ilman taikinaakin - näin saa dippailtua käsin kukinnot taikinaan. Valuta ylimääräinen taikina pois ennen leivinpaperille asettelua.
  5. Asettele palaset öljyllä voidellulle leivinpaperille.
  6. Paista kukkakaaleja uunissa n. 20–25 minuutin ajan. Kääntele kukkakaalit puolivälissä toisin päin.
  7. Valmista paiston aikana tulinen kastike. Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon Texas Pete.
  8. Ota kukkakaalit uunista, kaada päälle tulinen kastike ja pyörittele kukkakaaleja kastikkeessa.
  9. Anna paistua uunissa vielä n. 5–10 minuutin ajan tai kunnes kastike on imeytynyt kukkakaaleihin.
  10. Anna kukkakaalien jäähtyä hieman - ovat tooooosi kuumia. Tarjoile kermaviilin ja halutessasi porkkanatikkujen kanssa.

keskiviikko 17. tammikuuta 2018

(Vegaaninen) saaristolaislimppu

Olen jo useampana jouluna tehnyt itselle ja lahjaksi näitä saaristolaislimppuja. Näillä on lahjottu esimerkiksi päiväkodin henkilökuntaa, tuttavaperheitä ja on näitä tehty ihan myyjäisiinkin. Limpun nerous on siinä, että nämä saa helposti tehtyä täysin vegaanisiksi. Ohje on alunperin Maku-lehdestä. Vuokina olen noihin pieneen leipiin käyttänyt foliovuokia, jotka pystyy pesemään ja käyttämään uusiksi jos haluaa.

Maltaiden suhteen tein jännän huomion tänä vuonna. On olemassa näköjään rouheista mallasta ja täysin jauhoista mallasta. Aiemmin olen käyttänyt aina tuota rouheista versiota, mutta nyt se oli kaupasta loppu ja testasin jauhoista versiota, joka oli mielestäni jopa parempaa. Toki jos tykkää pienestä rouheisuudesta niin sitten tietysti kannattaa ostaa toista laatua.






SAARISTOLAISLIMPPU (4 isoa tai 7-8 pientä)


1 litra appelsiinitäysmehua
1½ pkt / 75 g hiivaa
3 dl / 420 g siirappia
1 rkl suolaa
4 dl / 300 g kaljamaltaita
3 dl / 105 g ruishiutaleita
3 dl / 150 g ruisjauhoja
10 dl / 600 g hiivaleipäjauhoja

Voiteluun:
½ dl / 50 g vettä
½ dl / 70 g
siirappia

Leipävuokia (foliovuoat kannattaa voidella öljyllä)

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. 
  2. Liuota joukkoon hiiva, siirappi ja suola. 
  3. Lisää joukkoon maltaat, ruishiutaleet ja -jauhot sekä hiivaleipäjauhot.
  4. Sekoita tasaiseksi. 
  5. Voitele noin 4 pitkänomaista tai noin 8 pientä leipävuokaa (vetoisuus yhteensä 4 l). Jos haluat näistä vegaanisia kiinnitä huomiota käytettävään rasvaan!
  6. Jaa taikina vuokiin.
  7. Kohota taikinoita liinalla peitettynä noin 1 1/2 tuntia.
  8. Pistele leivät haarukalla. 
  9. Kypsennä 175- asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia.
  10. Voitele limppuja paistamisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella 2–3 kertaa.
  11. Anna saaristolaisleipien jäähtyä kokonaan ennen kumoamista. Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan 2–3 päivää valmistuksesta ja ne säilyvät pussiin pakattuina hyvin huoneenlämmössä. Voit myös pakastaa leivät.

maanantai 15. tammikuuta 2018

Maapähkinävoi-nuudeli

Oon ihan totaalisesti koukussa tähän ruokaan ja pidänkin huolen, että tähän löytyy aina aineet kaapista. Alkuperäinen ohje on Maku-lehden/Meillä kotona -sivuilta. Ruohosipulin olen jättänyt surutta pois, mutta kevään tullen esim. kevätsipuli voisi sopia tähän myös.



MAAPÄHKINÄVOI-NUUDELI (2 annosta)

180 g munanuudelia
2 rkl seesamiöljyä
4 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl maapähkinävoita (smooth/crunchy)
1 tl sokeria
1 rkl tuoretta inkivääriä (raastettuna)
2 valkosipulinkynttä

jotain tulista chilikastiketta (esim. sambal oelek, sriracha)
(ruohosipulia tai kevätsipulin varsia)
  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kaikki vesi pois ja jätä nuudeli kuumana kattilaan odottamaan kastiketta. Yleensä valmistan kastikkeen samalla kun nuudeli kiehuu.
  2. Sekoita pieneksi pilkottu valkosipuli, seesamiöljy, soijakastike, riisiviinietikka, maapähkinävoi ja sokeri. Raasta inkivääri kuorineen raastimen pienellä terällä ja purista kämmenessä mehut mukaan seokseen ja heitä puristettu inkiväärimassa biojätteeseen. Lisää kastikkeeseen chilikastiketta oman maun mukaan ja sekoita hyvin.
  3. Kaada kastike nuudeleiden päälle ja sekoita. Ripottele halutessasi pinnalle hienonnettua ruoho- tai kevätsipulia.



sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Suola-suklaa-kinuski pavlovat

Marengit ovat olleet jo vuosia sellainen koetinkivi omassa leipomisessa. Joskus ne onnistuu ja joskus taas todellakaan ei, mutta silti jaksan yrittää :) Macaronit kuuluu tähän samaan kategoriaan ja pavlova myös, vaikka jälkimmäistä en koskaan aiemmin ollut edes testannut. No, viime jouluksi halusin tehdä aaton kahvipöytään jotain kevyttä, mutta hyvää ja nopealla googletuksella löytyi tämä Kotivinkin ohje. Riskillä vaan aattoaamuna pavlovat uuniin ja aivan loistavasti onnistui! Aattona marenkikekojen päälle laitettiin mascarponevaahtoa, vadelmia ja kinuskia, mutta jopa parempi versio syntyi kermavaahdosta ja murskatusta daimista. Kermavaahdon kanssa menisi varmasti myös toblerone tai joku muu hieman maustettu suklaa.




SUOLA-SUKLAA-KINUSKI PAVLOVAT

Marenki:
3
kananmunan valkuaista (huoneenlämpöisiä)
1/2 tl sitruunamehua
2 1/4 dl erikoishienoa sokeria
1 tl perunajauhoja
1/2 dl valmista kinuskikastiketta (Dr. Oetkerin toffeekastike oli tähän sopivan paksua)
1/2 tl sormisuolaa

Päälle:
2 dl kuohu/vispikermaa
1 rkl sokeria
1 tuplapatukka (56 g) Daimia 

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset ja sitruunamehu vaahdoksi puhtaassa ja kuivassa kulhossa.
  2. Lisää kovaan vaahtoon sokeria ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Lisää perunajauhot vatkauksen loppuvaiheessa.
  3. Nostele 9 isoa marenkikekoa pellille leivinpaperin päälle. Lusikoi päälle kinuskia ja tee veitsellä kierteitä. Ripottele pintaan sormisuolaa.
  4. Paista 100-asteisessa uunissa 1 tunti. Laske lämpötila 50 asteeseen ja paista vielä toinen tunti. Sammuta uuni. Anna marenkien kuivua uunin jäähtymisen ajan.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri. Levitä vaahto täysin leivosten päälle ja ripottele päälle suklaamuru ja kinuskia. Tarjoile heti tai pienen odottelun jälkeen, jolloin pavlova on hieman ehtinyt pehmentyä kermavaahdon alla.

Lättäleipä

Tätä Soppa 365:sen "Lättäleippää" on tullut tehtyä viime aikoina monesti. Jääkaappiin jää isosta jugurttipurkista yleensä juuri sopivasti jugurttia yli tätä varten. Tämä menee levitteen kanssa tällaisenaan, mutta sopii myös esim. intialaisen ruuan kanssa. Alkuperäisen ohjeen olen puolittanut, sillä noin isoa määrää ei ole kertaakaan tullut tehtyä. Lisäksi olen litistänyt leivät aika ohuiksi paistoa varten.

LÄTTÄLEIPÄ (n. 4 kpl)

3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
250 g turkkilaista jogurttia
  1. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Sekoita jogurtti joukkoon. Lisää tarvittaessa jauhoja tai tilkka vettä. Vaivaa taikinaa noin 5 minuutin ajan, jolloin se muuttuu kimmoisaksi.
  2. Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele palloiksi, venyttele ja painele puolen sentin paksuisiksi leiviksi. Voit käyttää myös kaulinta, mutta itse tykkään epämääräisemmästä muodosta näissä. Taputtele jauho pois ennen paistamista, ettei pannulle jäänyt jauho ala käryttää.
  3. Paista leivät kuivalla paistinpannulla kypsiksi, eli noin 2–3 minuuttia per puoli. Vahdi paistopintaa, sillä leivät palavat aika helposti.
  4. Sipaise lämpimille leiville valkosipulivoita (50 g voita ja 1 valkosipulinkynsi) tai käytä vaikka intialaisen ruuan lisukkeena. Intialaisen kanssa olen paistamisen jälkeen sipaissut pintaan hieman tuota valkosipulivoita, jolloin leipään tulee naanleivän fiilistä.

lauantai 13. tammikuuta 2018

Porkkanakuppikakut

Alkuperäisenä ideana oli tehdä "tavallinen" porkkanamuffinipohja, laittaa päälle vaniljatuorejuustokuorrutetta ja marsipaani-porkkana-koriste. Aloin kuitenkin pari päivää ennen tapahtumaa googlettamaan erilaisia kuorrutteita ja eteen osui heti tämä ohje Smitten Kitchenistä, jossa huomio kiinnittyi erityisesti vaahterasiirappikuorrutteeseen. Jälkeenpäin voisin sanoa, että kuorrute ei ollut mitenkään erikoista, vaan olisi vaatinut ehkä reilummin vaahterasiirappia, sillä sen maku ei vahvan pohjan vuoksi ehkä erottunut tarpeeksi. Yllättäen ohjeen porkkanacupcakepohja osoittautui kuitenkin aivan mielettömän hyväksi. Muistutuksena kuitenkin, että muskotin kanssa täytyy olla varovainen! Nimim. "erään banaanipiirakan liialla muskotilla pilannut" :) Käytän kokonaisia muskottipähkinöitä, joita raastan pienellä raastimella. Tähän ohjeeseen riittää ihan muutama raapaisu pähkinän pinnasta. Ohjeen nerokkuus piilee myös erittäin pieneksi raastetussa porkkanaraasteessa, eli kannattaa käyttää pienintä terää mitä raastimesta löyty, jolloin porkkana värjää pohjan kivan oranssiseksi.

PORKKANAKUPPIKAKUT JA VAAHTERASIIRAPPIKUORRUTE
12 kpl

Pohja:
2,4 dl / 150 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl kanelia
pieni ripaus muskottia
½ tl inkivääriä maustepussista
2,4 dl / 212 g sokeria
1½ dl / 135 g rypsi/auringonkukkaöljyä
2 kanamunaa
3,5 dl / 190 g porkkanaraastetta
(1 dl saksanpähkinöitä murskattuna)
((½ dl rusinoita))

Kuorrute:
200 g tuorejuustoa
60 g pehmennyttä voita
0,3 dl / 40 g vaahterasiirappia
2,5 dl / 140 g tomusokeria (voi mennä enemmänkin)

Porkkanakoristeet:
125 g pötkö keltaista marsipaania
Punaista ja sinistä elintarvikeväriä (jauhetta tai nestemäistä)
(Tai valmista oranssia ja vihreää marsipaania)
  1. Valmistus kannattaa aloittaa koristeista ja ne voi valmistaa jo pari päivää aikaisemminkin ja säilyttää tiivisti kelmutetulla lautasella huoneenlämmössä.
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  3. Ota esiin 12 muffinivuokaa ja/tai (silikoninen) muffinipelti. Itse käytän paistamiseen joko teflonista tai silikonista muffinivuokaa, jonka koloihin laitan yleensä vielä erikseen paperiset muffinivuoat - näin leivonnaiset on helpompi irrottaa ja varsinkin jos ovat menossa jonnekin tarjoiltavaksi, on kuljettaminen siistimpää.
  4. Sekoita kuivat aineet (vehnäjauhot, leivinjauhe, suola, kaneli, muskotti ja inkivääri) yhteen.
  5. Vatkaa toisessa kulhossa öljy ja sokeri kunnolla sekaisin.
  6. Lisää seokseen kanamunat yksitellen.
  7. Lisää tämän jälkeen jauhoseos.
  8. Ja sitten porkkanaraaste sekä halutessasi pähkinät ja rusinat.
  9. Annostele taikina muffinivuokiin ja paista 20-25 minuuttia. Muffinin keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa jäädä taikinaa.
  10. Anna pohjien jäätyä kokonaan ennen kuorrutteen valmistamista.
  11. Vatkaa pehmennyt voi ja tuorejuusto vaahdoksi.
  12. Lisää joukkoon vaahterasiirappi ja lopuksi tomusokeri sopivissa erissä. Tomusokeria voi tosiaan kulua enemmän kuin ohjeessa on määritelty, valmis kuorrute on melko paksua ja vispilän kuvio jää kuorrutteen pintaan.
  13. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa 10-20 minuuttia ennen kuorruttamista, muuten kuorrute voi herkästi valua kuppikakun reunojen yli.

tiistai 21. lokakuuta 2014

Nyhtöpullakakku

Tämä oli itselle aivan uusi tuttavuus, johon törmäsin Me Naisten verkkosivuilla ensimmäisen kerran kuukausi sitten. Resepti on kuitenkin muovautunut tällaiseksi yhdistellen muutamaa eri ohjetta. Nimiä tällä uskomattoman hyvällä herkulla on monia: nyhtöpulla, nyhtökakku, monkey bread, monkey puzzle bread, sticky bread, pinch-me cake, pluck-it cake tai monkey brains. Wikipedian mukaan resepti on lähtöisin 50-luvulla julkaistusta keittokirjasta. Perinteisesti sitä tarjoillaan aamiaisella ja pullan palat ovat helposti toisistaan irtoavia. Nyhtöpulla jättää tavallisen pullan heti varjoonsa ja on mielestäni todella helppo valmistaa.

Pari kertaa tätä kokeiltuani täytyy ensi kerralla uskaltaa tehdä taikina palloista vielä pienempiä ja kuorruttaa ne kunnolla sokerilla, jolloin niistä tulee ihanan tahmeita ja pallot erottuvat kakusta paremmin. Jostain syystä toisella kerralla säästelin sokerin ja voin kanssa, jolloin lopputuloksesta eivät taikinapallot kunnolla erottuneet. Ensimmäisellä kerralla tuli myös täytettyä vuoka melkein täyteen jolloin useampi pallo tippui suoraa uunin pohjalle. Maku on kuitenkin joka kerta ollut aivan uskomattoman hyvä ja kakku hävinnyt pöydältä yhden kahvittelun aikana.



NYHTÖPULLA
Tästä riittää yhteen rengasvuoalliseen

Pullataikina:
1,5 dl / 150 g maitoa
reilu ½ pss kuivahiivaa / 20 g hiivaa
1 pieni kananmuna
½ dl / 45 g sokeria
1 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
6 dl / 360 g vehnäjauhoja
50 g voita

Taikinapallojen päälle:
n. 70 g voita
n. 1 dl fariinisokeria
n. 1 dl sokeria
1 tl kanelia
(päällystettä voi tarvita lisää riippuen pallojen koosta ja määrästä)

Kuorrutus:
n. 2 dl / 120 g tomusokeria
2 rkl vettä tai maitoa
(vaniljauutetta / vaahterasiirappia)
  1. Tee ensin pullataikina. Lämmitä maito hiivaa varten sopivan lämpöiseksi (norm. hiivalle 36 astetta, kuivahiivalle 42 astetta) ja lisää joukkoon hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita hyvin. Lisää sitten kananmuna. Tämän jälkeen lisää jauhot muutamassa erässä. Ennen viimeisen erän lisäämistä sekoita joukkoon sulatettu, mutta ei liian kuuma, voisula. Lisää sitten vielä viimeinen erä jauhoja ja vaivaa hetken aikaa. Taikina on valmista kun se irtoaa kulhon reunoista, mutta on silti vähän löysä ja kun taikinaa painaa sormella se palautuu hiljalleen takaisin muotoonsa. Jätä taikina nousemaan lämpimään paikkaan liinalla peitettynä kunnes se on kaksinkertainen, eli ehkä noin puolen tunnin ajaksi.
  2. Sekoita tällä välin sokerit ja kaneli yhdessä kulhossa sekaisin. Laita toiseen kulhoon odottamaan sulanut voi.
  3. Kun taikina on kohonnut painele hellästi ilmakuplat pois ja jaa taikina tämän jälkeen pieniin noin 2-3 cm halkaisijaltaan oleviksi palloiksi.
  4. Kierittele pallot ensin voi sulassa ja sitten sokerikulhossa. Pallot saavat olla kunnolla sokerin peitossa. Asettele pallot sen jälkeen voideltuun rengasvuokaan. Vuoka saa täyttyä noin puoleen väliin tai vähän yli.
  5. Kun kaikki pallot on aseteltu vuokaan peitä vuoka liinalla ja anna nousta puolen tunnin ajan. Jos voisulaa jäi yli voit halutessasi kaataa muutaman ruokalusikallisen voita vielä pallojen päälle.
  6. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja paista kakkua noin 40 minuutin ajan uunin alatasolla. Tarkkaile kuitenkin paistoaikaa, sillä uunista riippuen aika voi olla myös pidempi tai lyhempi. Tähän vaikuttaa myös vuoan täyttöaste. Kakku tummuu herkästi pinnaltaan sokerikuorrutuksen vuoksi, mutta pieni tummuminen ei haittaa.
  7. Kun otat kakun pois uunista anna sen levätä noin 5 minuuttia vuoassaan ja kumoa se sen jälkeen leivinpaperin päälle.
  8. Valmista kuorrute sekoittamalla vesi ja vaniljauute tomusokerin joukkoon. Kuorrute saa olla melko paksua, mutta kuitenkin sen verran juoksevaa, että se valuu juuri ja juuri kakun reunoja myöten. Kuorruta kakku haluamallasi tavalla.
  9. Pinnalle voi halutessaan ripotella myös esimerkiksi pekaanipähkinärouhetta tai mantelilastuja.
  10. Tarjoile hieman jäähtyneenä. Parasta tämä on mielestäni samana päivänä tarjoiltuna, mutta maistuu loistavasti myös seuraavana päivänä hieman lämmitettynä.




sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Täydellinen omenapiirakka

Naapuri kiikutti oven taakse pussillisen omenoita, joten olihan niistä tehtävä omenapiirakkaa. En ole kuitenkaan koskaan ollut mikään suuri omenapiirakkafani ja suhtauduin tähänkin reseptiin ensin varauksella. Puolitin alkuperäisen ohjeen mitat, sillä jääkaapista ei löytynyt niin paljoa voita ja toisaalta halusin tehdä ihan normaalin kokoisen piirakan lähes kokonaisen pellillisen sijaan. Pohjan suhteen en onnistunut aivan täydellisesti, sillä ajanpuutteen vuoksi en ehtinyt odottamaan aivan puolta tuntia ja taikina oli vaikeasti käsiteltävää.

Tämä omenapiirakka on maultaan aivan uskomatonta. Se ei vaadi edes vaniljakastiketta tai -jäätelöä kumppanikseen, vaan kelpaa aivan sellaisenaan. Tätä on myös mahdollista varioida lisäämällä täytteeseen vaikkapa pekaanipähkinöitä tai manteleita. Suosittelen!

Muskottipähkinästä sen verran, että sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ei tiedä tykkääkö sen mausta, kannattaa laittaa sitä vain vähän. Kokonaisesta pähkinästä raastettuna maku on myös aivan erilainen kuin valmiissa jauheessa ja suosittelen ostamaan kokonaisia pähkinöitä jos niitä vain on saatavilla. Omani taisin ostaa joskus Punnitse ja säästä -liikkeestä. Kokonaisten pähkinöiden raastaminen onnistuu raastinraudan pienellä raastinosalla.

TÄYDELLINEN OMENAPIIRAKKA

Taikina:
180 g / 3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl jääkylmää vettä

450 g omenaviipaleita (n. 6 omenaa)

Omenoiden sekaan:
0,6 dl / 35 g vehnäjauhoja
0,6 dl / 55 g sokeria
0,4 dl / 28 g fariinisokeria
½ tl kanelia
ripaus muskottipähkinää (miel. kokonaista raastettuna)

Päälle:
1 valkuainen
1 rkl sokeria
½ tl kanelia

Kuorrutus:
1,2 dl / 72 g tomusokeria
1-2 rkl maitoa
vaniljauutetta
  1. Valmista ensin taikina (vähintään puoli tuntia ennen paistamista). Mittaa kulhoon vehnäjauhot, sokeria ja suola. Lisää joukkoon kylmä voi ja nypi voi jauhoseoksen kanssa sekaisin. Lisää loppuvaiheessa kylmä vesi. Laita taikina tuorekelmussa jääkaappiin odottamaan vähintään 30 minuutiksi.
  2. Mittaa ja sekoita seuraavaksi keskenään omenoiden sekaan laitettavat aineet.
  3. Kuori omenat ja pilko ne viipaleiksi. Lisää ne kulhoon, jossa edellisen vaiheen aineet odottavat ja sekoita ne tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon.
  4. Ota nyt esiin taikina ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse tai painele taikina piirakkavuoan (halk. n. 28 cm) pohjalle. Kaulitse sitten kahden tuorekelmupalan välissä piirakalle kansi, joka sopii piirakan päälle.
  5. Lisää nyt omenaseos pohjan päälle. Laita sitten kansi paikoilleen ja taputtele sitä hieman reunoistaan kiinni. Pistele siihen haarukalla muutamia ilma-aukkoja.
  6. Sivele sitten kansi valkuaisella kauttaaltaan ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Sokeri ja kaneli kannattaa sekoittaa keskenään pienessä astiassa.
  7. Laita piirakka 200 asteiseen uuniin 50-60 minuutiksi. Tarkkaile pohjan kypsyyttä. Läpinäkyvä vuoka auttaa tässä melkoisesti, sillä alta näkee onko taikinassa vielä "taikinaisia" kohtia jäljellä. Tarkkaile silti myös paistopintaa, ettei se tule liian tummaksi.
  8. Kypsymisen jälkeen anna piirakan jäähtyä jonkin aikaa ennen kuin valutat pinnalle tomusokerikuorrutuksen. Piirakan ei tarvitse olla täysin jäähtynyt ennen tätä.
  9. Tarjoile sellaisenaan joko kylmänä tai lämpimänä.

maanantai 8. syyskuuta 2014

Suklaan temperointi

En ole tainnut vielä kirjoittaa suklaan temperoinnista. Asia palasi mieleen kun valmistin pitkästä aikaa itse tehtyjä "tryffeleitä" keksitaikinasta. Ensimmäinen erä kun tuli tehtyä nopeasti vain sulattamalla suklaa ja kuorruttamalla pallerot suoraa tällä. Lopputuloksen huomasi heti. Mattapintaisia ja heti sormissa sulavia tryffeleitä, joissa suklaan makukin muistutti halpaa joulukalenterisuklaata. Seuraava satsi temperoitiin ja ero oli huomattava. Suklaan pinta oli kiiltävä, se napsahti mukavasti haukatessa eikä se sulanut ihan niin nopeasti sormissa.

Ohjeen temperointiin olen napannut Kinuskikissan blogista. Sieltä kannattaa katsoa tarkemmat ohjeet. Laitan tähän alle tavan, jolla itse suklaan temperoin.

Ensin kannattaa kirjata ylös lämpötilat, joita tavoitellaan:

Suklaa 1. vaihe 2. vaihe 3. vaihe
Tumma suklaa 48-50 27-28 31-32
Maitosuklaa 45 26-27 30
Valkosuklaa 40 26-27 25-29

Ensin pilkon suklaan parin sentin paloiksi muovikulhoon, joka sopii pienen kattilan päälle. Jos kattilassa ei ole kaatonokkaa niin laitan väliin palan talouspaperia, jolloin kattila ja kulho eivät vesihöyryn ja paineen vuoksi jää kiinni toisiinsa. Kattilaan laitan pohjalle muutaman sentin verran vettä, suklaakulhon kattilan päälle ja odottelen, että vesi alkaa kiehua. Tämän jälkeen laitan lieden pienemmälle ja sekoittelen välillä suklaapaloja. Tässä vaiheessa alan tarkastella digitaalisella mittarilla lämpötilaa. Ensimmäisen vaiheen lämpötila saavutetaan yleensä siinä vaiheessa kun kaikki suklaa on sulanut.


Toista vaihetta varten laitan tiskialtaaseen tai muuhun sulatusastiaa isompaan kulhoon kylmää vettä ja siirrän suklaan kylmähauteeseen jäähtymään. Toisen vaiheen saavuttaa näin noin 10 minuutissa, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei lämpötila laske liian alas. Peli ei kuitenkaan ole tällöin menetetty, vaan voi vain aloittaa uudestaan ensimmäisestä vaiheesta.

Vähän ennen alhaisemman lämpötilan saavuttamista laitan veden taas kiehumaan kattilaan. Lämpötilan saavuttamisen jälkeen siirrän suklaakulhon taas kattilan päälle ja lämmitän suklaan kolmannen vaiheen lämpötilaan. Tämä tapahtuu todella nopeasti, alle minuutissa. Valkosuklaan kohdalla kolmatta vaihetta ei oikeastaan tarvita, sillä lämpötilassa ei ole suurta eroa.


Näiden vaiheiden jälkeen suklaa on heti valmista käytettäväksi. Jos suklaan käsittelyssä kestää ja suklaa alkaa taas jähmettyä, kannattaa sitä lämmittää välillä vesikattilan päällä.

Temperointiin menee aikaa kokonaisuudessaan noin 15-20 minuuttia jos toisen vaiheen jäähdytyksen hoitaa vesihauteessa.

perjantai 1. elokuuta 2014

Ricottapyörykät ja tomaattikastike

Anoppi kyseli reseptiä johonkin helppoon italialaiseen ruokaan, joka sopisi viemiseksi yhteiseen illanviettoon. Plussaa olisi, jos ohje sopisi sekä kasvissyöjille että keliaakikoille. Ja tällainen ohje palautui mieleen vuosien takaa. Korvaamalla leivänmurusut gluteenittomalla versiolla taitaa ruoka sopia myös keliaakikoille. Alkuperäinen ohje on Pastanjauhantaa-blogista.


Ricottapyörykät tomaattikastikkeessa (Salsa finta & polpette di ricotta)

Tomaattikastike:
reilu loraus oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli
3 rkl tomaattipyreetä
800 g tölkkitomaatteja, eli 2 tölkkiä, kokonaisina tai murskattuna (myös mehu, kantapalat poistettuna)
hyppysellinen sokeria
merisuolaa
jauhettua mustapippuria
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä

Juustopyörykät:
250 g ricottaa (löytyy yleensä tuorejuustohyllystä)
40-50 g parmesaania raastettuna
1 keskikokoinen kananmuna
100 g leivänmuruja / n. 2 dl korppujauhoja
kourallinen hienonnettua tuoretta persiljaa
merisuolaa, mustapippuria (ja muskottia maun mukaan)
2-3 rkl salsa fintaa eli edellä selostettua tomaattikastiketta

Tarjolle: raastettua parmesaania ja rouhittua mustapippuria

  1. Valmista ensin kastike (salsa finta) kuumentamalla oliiviöljyä pannulla ja kuullota siinä hienonnetut sipulit. Lisää tomaattipyree ja murskatut tomaatit. Muista poistaa kokonaisista tomaateista kantapalat, sillä niitä ei ole mukava maistella kastikkeen joukossa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Anna kiehua n. 15 minuuttia ja lisää sen jälkeen vielä suolaa ja pippuria, mikäli tarpeen. Lisää tässä vaiheessa kastikkeeseen puolet basilikasta ja säästä puolet vasta lopuksi koko annoksen päälle laitettavaksi.
  2. Sitten ricottapallot: alkuperäsimmän ohjeen mukaan ricottaa kannattaa valuttaa tunnin ajan esim. suodatinpussissa kahvinkeittimessä, mutta en Pastanjauhantaa bloggaajan tavoin muista että olisin ricottaa joutunut lainkaan valuttamaan. 
  3. Laita ricotta suureen kulhoon yhdessä raastetun parmesaanin, rikotun munan, leivänmurujen ja hienonnetun persiljan kanssa, mausta suolalla, pippurilla ja halutessasi ripauksella muskottia. Muskotin kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä liikaa laitettuna sen maku peittää muut alleen. Lisää viimeiseksi pari kolme ruokalusikallista tomaattikastiketta. 
  4. Sen jälkeen sekoitellaan aineksia kädellä lihapullataikinan tapaan. Jos kastike on liian löysää, lisätään leivänmuruja, jos liian tiukkaa, lisätään tomaattikastiketta. Pyöryköiden tulee pysyä muotoiluvaiheessa hyvin kasassa. Muotoile taikinasta melko pieniä, noin 3 cm halkaisijaltaan olevia pyöryköitä esim. leivinpaperin päälle.
  5. Lisää pyörykät paistinpannulle tomaattikastikkeen päälle. Kypsyttele palleroita levyllä niin kauan, että ne kypsyvät (aikaa menee ainakin 10 minuuttia). Pyöryköitä kannattaa heilutella aina välillä, jotta ne kypsyvät tasaisemmin, mutta voimakasta kääntelyä kannattaa välttää. Paistinpannun päälle voi laittaa kannen kypsymisen nopeuttamiseksi.
  6. Ennen tarjoilua lisää joukkoon vielä loput basilikat ja kääntele ne varovasti palleroiden sekaan. Ricottapallojen ja kastikkeen kaveriksi voi halutessaan keittää pastaa, mutta se ei ole ollenkaan välttämätöntä. Tarjoile pyörykät parmesanin ja mustapippurin kera.