keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

"Kanelirullapulla"

Tätä ohjetta on pitänyt kokeilla jo kauan ja nyt sitä onkin tehty tällä viikolla jo kaksi kertaa. Eilen anopin luokse viety lämmin kakku sai paljon kiitosta osakseen. Kakku onkin  aivan täydellinen tuliainen kylään mennessä. Alkuperäinen ohje on Pioneer Womanin blogista

Vuoka: Me ostimme Prismasta halkaisijaltaan 27 cm (korkeus 4 cm) olevia foliovuokia, johon mahtui lähes kaikki pullat ja ylimääräiset 5 pullaa paistoin erikseen korvapuusteiksi. Kaksi pullakakkua saa todennäköisesti aikaiseksi kun tekee kakut noin 24 senttisiin vuokiin.


KANELIRULLAPIIRAKKA (1-2 kakkua)

4,7 dl / 470 g maitoa
1,1 dl / 100 g rypsiöljyä
1,1 dl / 94g sokeria

1 pss (11 g) kuivahiivaa
9-10 dl / 585-650 g vehnäjauhoja

1 dl / 65g vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
½ tl kardemummaa
½ rkl suolaa

n. 75 g sulatettua margariinia
reilusti kanelia
n. 2 dl / 170 g sokeria

3½-4 dl / 225 g tomusokeria
2 rkl siirappia (miel. vaahtera, mutta tavallinenkin käy)
0,5 dl / 50g maitoa
0,3 dl / 25g sulatettua margariinia
0,3 dl / 30g kylmää kahvia
vaniljauutetta tai vaniljasokeria
  1. Laita kattilaan maito, rypsiöljy ja sokeri.
  2. Kuumenna välillä sekoittaen lähes kiehuvaksi ja siirrä jäähtymään. Voit jatkaa työskentelyä kun maitoseos on 42 asteista. Tähän menee huoneenlämmössä 45-60 minuuttia, mutta vesihauteessa homma hoituu paljon nopeammin. Jos liemi kylmenee liikaa sen voi lämmittää uudestaan.
  3. Siirrä maitoseos isoon leivontakulhoon ja ripottele kuivahiiva joukkoon ja sekoita. Odota minuutti  ennen jauhojen lisäämistä.
  4. Lisää 9-10 dl vehnäjauhoja pienissä erissä ja vaivaa lopuksi käsin. Taikina saa jäädä löysäksi, mutta öljyn ansiosta sen pitäisi irrota kulhon reunoista melko nätisti. Meillä tuo jauhomäärä on riittänyt vallan mainiosti.
  5. Anna taikinan nousta liinan alla huoneenlämmössä vähintään tunnin ajan. (Tai voit antaa taikinan nousta pidemmän aikaa jääkaapissa, sillä minulla ei eilen aika riittänyt leivonnan jatkamiseen vielä tunnin päästä ja siirsinkin taikinan jääkaappiin ja palasin leipomaan vasta parin tunnin päästä. Taikina oli noussut todella hienosti ja kylmempi taikina oli ehkä joka helpompi käsitellä.
  6. Taikinan noustua lisää joukkoon vielä desi vehnäjauhoja joihin on sekoitettu leivinjauhe, sooda, suola ja kardemumma. Taikinan ei pitäisi olla enää kovin tarttuvaa.
  7. Siirrä taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja kaulitse siitä suorakaiteen muotoinen levy (noin 30 cm x 60 cm).
  8. Sulata voi ja levitä voita tasaisesti koko levyn päälle. Voimäärästä pitäisi riittää myös vuoan voiteluun ja pullien päälle levitettäväksi, eli älä käytä kaikkea tässä vaiheessa.
  9. Levitä voikerroksen päälle runsaasti sokeria ja kanelia. 
  10. Kääri taikina rullaksi pitkää sivua pitkin ja leikkaa rulla 3-4 cm paloiksi. 
  11. Voitele folio- tai piirakkavuoka voisulalla (kts. meidän vuokavaihtoehtomme tekstin alusta) ja laittaa uuni lämpenemään 175-200 asteeseen.
  12. Nostele pullat kierrepuoli ylöspäin vuokaan. Rullien ei tarvitse olla vuoassa aivan tiiviisti ja voit myös painella rullia hieman alaspäin niin ne täyttävät suuremman alueen.
  13. Voitele pullat lopulla voisulalla ja anna niiden nousta noin 20 minuuttia ennen paistamista.
  14. Paista 15-18 minuuttia tai kunnes pulla on täysin kypsää.
  15. Anna jäähtyä hetki ennen täytteen levittämistä.
  16. Valmista kuorrutus (tämän voi tehdä myös etukäteen jääkaappiin odottamaan) sekoittamalla aineet keskenään. Kuorrutus saa olla melko paksua, mutta silti hyvin levittyvää. Liian ohut kuorrutus imeytyy todennäköisesti suoraa pullan sisään ja valuu pohjalle.
  17. Levitä kuorrutus lusikalla kakun päälle ja tarjoile vaikka heti!
Hinta-arvio: öljy 0,17e, maito 0,40e, sokeri 0,21e, kuivahiiva 0,17e, vehnäjauhot 0,25e, margariini 0,21e, tomusokeri 0,51e, kaneli 0,30e =  2,22 € ilman vuokaa, 2,72€ isolla foliovuoalla

2 kommenttia:

  1. Tämä resepti tuli juuri tarpeeseen, sillä ajattelin tehdä ystävälleni rotinapullia. Näyttää todella houkuttelevalle! Mitä mieltä olet, toimisiko ilman kuorrutustakin?

    VastaaPoista
  2. Tein lopusta taikinasta ihan tavallisia korvapuusteja ja nekin olivat tavallista parempia, eli todennäköisesti toimii ilman kuorrutustakin! :)

    VastaaPoista