lauantai 17. huhtikuuta 2010

Ohuet ja rapeat sipulirenkaat

En ole koskaan tykännyt sipulista. Grilli- ja ravintola-annokset tilaan aina ilman sipulia ja kotona tehtyihin ruokiin sipuli laitetaan erittäin pienenä höysteenä. Tämä ohje kuitenkin vie kielen mennessään, sillä sipulin maku on ihanan makea. Lisäksi näihin rinkuloihin tulee ihan valtava himo - niitä voisi syödä ihan loputtomasti. Renkaista tuli hetkessä meillä naposteluruokien ykkönen.


SIPULIRINKULAT - ONION STRINGS

noin 2 sipulia
4-5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
1/4 tl cayennepippuria
n. 7 dl rypsiöljyä uppopaistamiseen
  1. Leikkaa sipuleista melko ohuita renkaita.
  2. Mittaa maito kulhoon ja heitä sipulit sekaan. Valitse sellainen kulho, johon kaikki sipulit mahtuvat ja mittaa maitoa sen verran, että renkaat peittyvät.
  3. Anna sipulirenkaiden levätä maidossa vähintään tunnin ajan. Jos teet renkaat vasta myöhemmin, säilytä kulhoa jääkaapissa.
  4. Renkaiden oltua maidossa vähintään tunnin ajan, sekoita syvällä lautasella tai vastaavalla vehnäjauhojen joukkoon suola ja cayennepippuri.
  5. Laita friteerausöljy kuumenemaan ja odota kunnes öljy on 180 asteista.
  6. Ota kourallinen sipulirenkaita pois maidosta ja siirrä ne jauhokulhoon.
  7. Pyörittele renkaita jauhoissa kunnes ne ovat kokonaan jauhojen peitossa.
  8. Laita renkaat sen jälkeen kuumaan öljyyn kypsymään ja irrottele niitä hieman toisistaan paiston alkuvaiheessa. ÄLÄ missään nimessä heitä liikaa renkaita öljyn joukkoon, sillä lämpötila voi laskea liikaa ja renkaista ei tule rapeita - kourallinen renkaita siis kerrallaan.
  9. Odota kunnes renkaat ovat kullankeltaisia ja ihanan rapeita. Nosta renkaat pois öljystä talouspaperin päälle ja siirrä tarjoiluastiaan. 
  10. Toista vaiheita 6-9 niin monta kertaa kunnes kaikki renkaat on paistettu.
  11. Renkaat pysyvät rapeina tarjoiluun asti kun peität tarjoiluastian foliolla.
  12. Renkaat nautitaan heti dippikastikkeen kanssa (yksi vaihtoehto alla).
DIPPI SIPULIRENKAILLE

1,5 dl majoneesia
2 rkl ketsuppia
2 rkl piparjuurta (tuubista)
½ tl paprikajauhetta
½ tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta
½ tl oreganojauhetta
mustapippuria
cayennepippuria 
  1. Sekoita aineet keskenään
  2. Maista.
  3. Tarjoile. 

5 kommenttia:

  1. Tosi hyvän näköisiä sipulirenkaita! Sipulirenkaat on ihania. Pitäisi joskus tehdä niitä itse, eikä syödä aina vain valmiita. Sipuli on muutenkin hyvää. Meillä sitä käytetään paljon ja kasvatetaankin se itse.:)

    VastaaPoista
  2. Tää ohje on kyllä yksinkertaisuudessaan aivan mahtava ja ollaan renkaita tehty jo monen monta kertaa - ei kylläkään itse kasvatetusta sipulista, ehkä ens kesänä :) Sipulirenkaiden ansiosta oon itsekin ehkä vähän alkanu tykkäämään sipulista muissakin ruuissa. Sipulirenkailla voiskin ehkä nirsot lapset opettaa sipulin syöntiin?

    VastaaPoista
  3. onionrings eikä onion strings =D

    VastaaPoista
  4. Alkuperäistä ohjetta lainatakseni käytän tässä termiä "strings" :)
    http://thepioneerwoman.com/cooking/2008/03/onion-strings-oh-yeah-baby/

    VastaaPoista
  5. Jossain amerikkalaisessa ohjeessa oli maidon sijaan käytetty kevyttä taikinaa (juoksevaa niin kuin lettutaikina), jossa oli yhtenä ainesosana perunamuusijauhetta. Perunamuusijauhe (Suomessa esim. Felixin valmisperunamuusi) on kuulemma ainesosa, joka tekee renkaista erityisen rapeita ja rouskuvia. Taikinassa dippaamisen jälkeen renkaat pyöriteltiin jossain suurempirakeisessa perunarouheessa ja uppopaistettiin oliiviöljyssä. Tekisi mieli kokeilla tätä reseptiä sen perunamuusijauheen kanssa, mutta en tiedä missä suhteessa sitä pitäisi käyttää esim. tähän reseptiin lisättynä.

    VastaaPoista