sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Bagelit = vesirinkelit ?

Hei pitkästä aikaa! Uusien reseptien laittaminen blogiin on ollut jo pitkään mielessä, mutta jostain syystä kuvien ottaminen ruuista on niin vaivalloista, että homma on jäänyt tekemättä. Tässä kuitenkin alkuun yksi ohje ilman kuvaa. Lisään kuvan sitten kun näitä tehdään uudestaan ja takuulla tehdään, hyviä olivat :)

Ohje on revitty kesällä jostain ruokalehdestä ja löytyi kalenterin välistä pari päivää sitten. Bageleita/vesirinkeleitä on pitänyt tehdä itse jo pitkään. Olemme lähes kanta-asiakkaita Arnoldsilla ja heidän bagelinsa ovat erinomaisia, mutta tietysti kalliimpia kuin itse tehdyt. Lisäksi K-kauppojen leipäosastolta löytyy bageleita, joiden maku on hyvä, mutta suojakaasut maistuvat välillä ikävästi läpi.

Tämä ohje on erittäin yksinkertainen ja vedessä keittäminen todella helppoa. Rinkilöitä voi tuunata esimerkiksi seesaminsiemenillä, unikonsiemenillä, paistetulla sipulilla, jalopenoilla, juustolla... Täytteeksi laitettiin eilen mozzarellaa, tomaattia, kurkkua ja barbequekastiketta. Levitteenä olisi pitänyt olla tuorejuustoa, mutta sitä ei jääkaapista löytynyt.

BAGELIT / VESIRINKELIT
10-12 kpl

Taikina:
2½ dl kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g tuorehiivaa / ½ pussi kuivahiivaa
runsas 5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 rkl ruokaöljyä

Keittämiseen:
vettä, suolaa
  1. Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon.
  2. Lisää suola, sokeri ja murenna hiiva joukkoon TAI jos käytät kuivahiivaa sekoita se vasta jauhojen joukkoon.
  3. Sekoita ja alusta jauhot joukkoon vähitellen, kunnes taikina on notkeaa ja melko tiukkaa.
  4. Vaivaa joukkoon öljy.
  5. Kohota taikinaa liinan alla 30 minuuttia.
  6. Jaa taikina 10-12 osaan ja leivo pulliksi.
  7. Rullaa pullat noin 30 cm pituisiksi säikeiksi. Käännä säikeet rinkeleiksi, paina päät kiinni ja kohota jauhotetulla alustalla noin 30 minuuttia. (Seuraavalla kerralla ajattelin kyllä kokeilla munkkitekniikkaa, eli pullan keskelle reikä, jota laajennetaan pyörittelemällä.)
  8. Kuumenna vesi laakeassa astiassa, esim. paistokasarissa (itse käytin kahta 3 litran kattilaa).
  9. Laske muutama rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen (pistin jokaisen yksitellen).
  10. Keitä rinkeleitä noin 1 minuutin ajan.
  11. Nosta rinkelit ylös reikäkauhalla, valuta hetki ja pane leivinpaperilla peitetylle pellille odottamaan paistoa.
  12. Paista rinkeleitä vaaleanruskeiksi noin 8-10 minuuttia 250-275 asteen lämmössä.
  13. Tarjoa voin kanssa tai leikkaa bageli kahtia ja täytä haluamillasi täytteillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti