maanantai 20. joulukuuta 2010

Itsetehdyt tryffelit keksitaikinasta

Eilen vietettiin miehen syntymäpäiviä ja jo monena vuotena perinteenä on ollut kutsua molempien vanhemmat joulukahville synttärien kunniaksi. Tarjottavat päätettiin yllättävän nopeasti: kana- ja mozzarellabageleita, juustokakkua (ohje tulossa myöhemmin) sekä näitä aivan mahtavia keksitaikina tryffeleitä. Palleron sisällä on siis raakaa keksitaikinaa ja päällinen on sulatettua maitosuklaata ja raidat valkoisella suklaalla. Alkuperäinen ohje on The domestic mama and the village cook sivustolta.

Suklaa kannattaa pilkkoa aika pieneksi, sillä isommat eivät pyörittyneet kunnolla taikinapallojen sisään. Fariinisokerin olisi pitänyt olla vaaleaa, eli varmaankin vaaleaa muscovadosokeria? Sellaista ei kaapista kuitenkaan löytynyt, eli tavallisella fariinisokerilla mentiin.


KEKSITAIKINA TRYFFELIT ( cookie dough truffles )

Keksitaikina:
1,2 dl / 100 g pehmeää voita
1,8 dl / 125 g fariinisokeria
vaniljauutetta
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
5,3 dl / 320 g vehnäjauhoja
1,2 dl rouhittua suklaata

Kuorrutus:
350 g suklaata
1 rkl voita
  1. Sekoita keskenään pehmennyt voi, fariinisokeri, vaniljauute ja kondensoitu maito.
  2. Lisää joukkoon vehnäjauhot sekä rouhittu suklaa.
  3. Muotoile taikinasta noin saksanpähkinän kokoisia palloja ja asettele ne leivinpaperin päälle pakkaseen mahtuvalle tasolle (esim. tarjotin). Jos pallojen muotoilu tuntuu hankalalta, eli taikina on liian pehmeää, laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen pallojen pitäisi muotoutua helpommin.
  4. Laita taikinapallot pakastimeen odottamaan kuorruttamista vähintään kahdeksi tunniksi.
  5. Sulata vesihauteessa suklaa ja voi.
  6. Kierittele pallerot muutama kerrallaan suklaassa ja asettele takaisin leivinpaperin päälle, niin että pallot ovat tarpeeksi kaukana toisistaan.
  7. Laita pallot odottamaan tarjoilua jääkaappiin. Jos haluat koristella vielä lisää anna suklaan kovettua jääkaapissa puolen tunnin ajan ja voit jatkaa esimerkiksi raitojen tekemisellä.
  8. Tarjoillaan kylminä. 

2 kommenttia:

  1. Tyhmääkin tyhmempi kysymys; tarjoillaan mitä ilmeisimmin heti samantien? Etteivät säily sen kauempaa syömäkelpoisina?

    Olisi nimittäin ollut aika mahtava idea antaa joululahjana, kauniissa lasipurkissa jotain tällaista.

    VastaaPoista
  2. Testattiin eilen säilyvyyttä huoneenlämmössä ja puolessa tunnissa oli pinta jo hieman pehmeä. Eli lahjaksi sopivat varmaan pahvirasiassa ja kehottaa lahjan vastaanottajaa pistämään paketin suoraa jääkaappiin. Näillä keleillä kuljettaminen ei tosin tuota ongelmia :) Suklaakarkkien tekoon löytyy netistä varmaan vinkkejä, eli miten pinnasta saa kestävämmän. Veikkaisin, että tuo margariini vaikuttaa sulamiseen?

    VastaaPoista