maanantai 6. joulukuuta 2010

Piirakka suoraa Floridasta: key lime pie

Tämä resepti on vienyt kielen mennessään. Alkuperäinen ohje on Ruokablogi Jenssenin  kiusauksesta. Tätä piirakkaa on tehty syksyn aikana jo useaan otteeseen. "Key lime pie" nimellä paremmin tutuksi tullutta piirakkaa maistoin ensimmäistä kertaa New Yorkin matkalla viitisen vuotta sitten. Tämä key lime pie tarjoillaan kermavaahdon kera, mutta täytteestä ylijääneet valkuaiset voisi tietysti vatkata kovaksi vaahdoksi, heittää sekaan pari ruokalusikallista sokeria ja tehdä piirakkaan paiston jälkeen marenkikuori ja heittää uuniin vielä hetkeksi. Meillä ylimääräiset valkuaiset tehtiin kuitenkin perinteiseksi marengiksi, joten mitään ei mennyt hukkaan.

Kondensoitua maitoa saa muuten nykyään ainakin Prismoista ja Citymarkeista hieman aikaisempaa halvemmalla. Muistaakseni purkki maksaa 1,99e, kun aikaisempi hinta taisi olla yli kolme euroa. Porin Prismasta purkki löytyy säilykepurkkiosastolta ja Citymarketissa tuota taisi olla hylamaitojen hyllyssä.

Onko muuten piirakalla ja piiraalla jotain eroa? Entä miksi puhutaan limetistä ja limestä?

Muoks: lisätty syyskuussa 2012 päälle marenkikuorrute!

LIMETTIPIIRAKKA / KEY LIME PIE

3 dl / n. 170g digestivemuruja
0,5 dl / 45g sokeria
5-7 rkl voita sulatettuna

4 keltuaista
1 prk kondensoitua maitoa
1 dl limemehua (n. 4 limeä)
2 tl raastettua limen kuorta 

4 valkuaista
2 dl / 180 g sokeria

  1. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
  2. Voitele n. 23 cm piirakkavuoka.
  3. Murskaa digestivekeksit monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimella painellen ja lisää joukkoon sokeri ja sulatettu voi.
  4. Painele murupohja piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  5. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuutin ajan.
  6. Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen valmistamista.
  7. Erota toisistaan keltuaiset ja valkuaiset.
  8. Laita keltuaiset kulhoon, lisää joukkoon kondensoitu maito ja limen kuori.
  9. Vatkaa täytteen aineita tehosekoittimella 3-5 minuutin ajan.
  10. Lisää sekoituksen aikana limemehua vähitellen joukkoon, nimittäin jos kaiken mehun lisää heti alussa, tulee täytteestä sen verran litkua vispattavaa, että keittiön seinät ovat pian taikinan peitossa.
  11. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle.
  12. Vatkaa puhtaassa, kuivassa kulhossa ja puhtailla kuivilla vispilöillä valkuaiset kovaksi vaahdoksi (vaahto pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntää väärin päin). Lisää lopuksi joukkoon sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten.
  13. Levitä valkuaisvaahto piirakan päälle varovasti ja tee siihen lusikalla pieniä huippuja.
  14. Paista piirakkaa uunissa 15 minuuttia.
  15. Anna piirakan jäähtyä vähintään 3 tuntia ennen tarjoilua.

7 kommenttia:

  1. limetti taitaa olla suomea ja lime englantia.. kuinkakohan paljon tavalliset limet eroaa noista key limeteistä, ne on ainakin aika erinäkösiä.

    VastaaPoista
  2. 1 prkl kondensoitua maitoa

    Off topic, mutta heti tuli mieleen prkl = perkele :)

    VastaaPoista
  3. Sulta löytyy niin ihania leivonnaisia että lisäsin sut mun linkkilistalle.

    VastaaPoista
  4. Key lime pie on niin parasta, vaikka ei kai sitä saisi sanoa key lime pie:ksi kun ei ole tehty Keyn limeistä =D

    Meillä tämä herkku tarjoillaan aina vaniljajätskin kanssa.

    Huomasin muuten ilokseni saman asian meidänkin prismassa eli siellä oli vaihdettu kondensoidun maidon merkkiä ja samalla hinta putosi. Cittarissa meillä maksaa vielä kolmisen euroa ja Minimanissa yli 3e

    VastaaPoista
  5. Prkl korjattu, ohjeeseen ei tosiaan tule yhtä prklettä kondensoitua maitoa :)

    Lisäilin teidät myös linkkilistaani!

    Ei tätä kai tosiaan saisi "key lime pieksi" sanoa, mutta "persian lime pie" ei kuulosta niin hyvältä :)

    VastaaPoista
  6. Tätä pitää joskus kokeilla. Varmasti on hyvää!:) Minä olen ostanut kondensoitua maitoa Porin Pick 'n Paysta. Siellä purkki on maksanut pitkään alle kaksi euroa. Nyt viime viikolla siellä käydessä löysin ilokseni valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa. Se maksoi hieman kahden euron päälle, mutta ei paha hinnan ero keittämättömään, kun sentään säästyy keittämisen vaivalta ja sähkön kulutukselta.;)

    VastaaPoista
  7. Pick'n'Paysta mekin ollaan aikaisemmin haettu, mutta kun ei sitä kauppaa muuten oikeen käytetä niin ei ole tullut pelkän maitopurkin takia lähdettyä. Kondensoitua maitoa kannattaa muuten olla aina yksi ylimääräinen kaapissa, sillä koskaan ei tiedä milloin tulee yllätysvieraita (tai omaa kakkuhammasta alkaa kolottaa :)

    VastaaPoista