lauantai 20. tammikuuta 2018

Fantastinen leipä - toden totta

Sämpylöitä ja leipiä olisi kiva tehdä useammin, mutta koska niistä tulee aina kamala sotku, jauhoja pitkin pöytiä enkä omista yleiskonetta jää homma yleensä suunnitteluasteelle. Tämä resepti on kuitenkin siitä nerokas, että koko homman voi tehdä tosi pienellä sotkulla. Näitä onkin tullut tehtyä jo pidempään säännöllisin väliajoin. Resepti on jo vuosia pyörinyt eri blogeissa ja itse sen löysin Soppa 365 -sivulta.

FANTASTISET LEIVÄT / SÄMPYLÄT (2 pellillistä, eli n. 18-20 kpl)
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa / 1 pss (15 g) kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai sokeria)
12 1/2 dl (750 g) vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen
  1. Mittaa vesi ja maito mikron kestävään astiaan tai kattilaan ja lämmitä kädenlämpöiseksi tuoretta hiivaa varten tai 42 asteiseksi kuivahiivalle. 
  2. Murenna hiiva isohkoon taikinakulhoon. Lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan lämmin maitovesi. Sekoita puuhaarukalla tai vispilällä kunnes hiiva on liuennut. Sekoita sitten taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  3. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 60-90 minuuttia.
  4. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  5. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei enää tässä kohtaa vaivata, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan. Tästä tulee hieman sotkua ja veikkaan, että tämän voisi tehdä myös suoraa taikinakulhossa, koska vaivata ei enää saa, mutta sotku on kuitenkin paljon pienempää kuin normitaikinan kanssa.
  6. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  7. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla, saksilla, veitsellä) tasakokoisiksi, mutta epämääräisen muotoisiksi paloiksi. Nosta leivät kasoiksi pellille.
  8. Tässä kohtaa ei tarvitse enää kohottaa leipiä, vaan paista ne pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  9. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea. (Itse olen kyllä peittänyt leivät liinalla paiston jälkeen ja heittänyt vielä haalean lämpiminä pusseihin, sillä kuoresta on tullut jo melkein liian kovaa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti