perjantai 19. tammikuuta 2018

Omena-murupiirakka, mascarponevaahto ja suolakinuski

Monivaiheisuudestaan huolimatta tämä omenapiirakka, tai paremminkin omenakakku, on vaivansa arvoinen. Ohje on alunperin Maku-lehdestä ja sinne se tuli turkulaisesta Gaggui-kaffelan listalta. Kinuskin tekeminen ei kuulu omiin suosikkeihin, mutta valmiiseen kastikkeeseen verrattuna maku on kyllä paljon parempi.



OMENA-MURUPIIRAKKA, MASCARPONEVAAHTO & SUOLAKINUSKI

Pohja:
60 g
voita (pehmeää)
1½ dl / 135g sokeria
1 kananmuna
2 3/4 dl / 165 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 ½ tl vaniljasokeria (tai uutetta) 
½ dl maustamatonta jogurttia

Omenakompotti:
5 dl omenoita (kuorittuja ja pilkottuja)
2 dl / 140 g
fariinisokeria4 rkl sokeria3 rkl voita1 tl kanelia  

Crumble muruseos:
50 g
kylmää voita
 3/4 dl / 50 g vehnäjauhoja
3/4 dl / 25 g kaurahiutaleita
1/3 dl / 25 g sokeria

Mascarponevaahto:
1 prk (250 g) mascarponea
1 dl kermaa

2 rkl sokeria

Suolainen kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
1,5 dl / 135 g sokeria
½ dl / 35 g fariinisokeria (tai siirappia)
1 rkl voita
n. ½ tl sormisuolaa

  1. Vatkaa pehmennyt voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vaahtoon jogurtti ja kuivat aineet siivilän läpi, varovasti sekoittaen. Kauli tai painele piirakkataikina vuokaan (Ø 24 cm) tai irtopohjavuokaan. Itse käytin 26 cm irtopohjavuokaa ja nostin taikinaa reunoja pitkin noin 4 cm verran. Nosta vuoka jääkaappin tunniksi. 
  2. Valmista sillä aikaa kompotti. Mittaa kaikki aineet kattilaan, kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 10–15 minuuttia, kunnes omenat ovat täysin pehmenneet.
  3. Sekoita kaikki crumblen aineet keskenään murumaiseksi seokseksi.
  4. Peitä piirakkapohja leivinpaperilla ja kaada päälle kuivia herneitä painoksi. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa pohja peitettiin foliolla, mutta itsellä tämä tarttui tosi ikävästi kiinni pohjan raakoihin osiin.
  5. Poista pohjan päältä levinpaperi, herneet tai folio. Levitä pohjalle omenakompotti ja murustele sen päälle crumble. Jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja kauniin ruskea. Anna jäähtyä.
  6. Valmista kinuskikastike. Mittaa kerma ja sokerit kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpötilaa, anna kiehua muutama minuutti (noin 3-7 min), eli kunnes kastike hieman sakenee. Siirrä pois hellalta ja lisää voi. Sekoita ja lisää lopuksi suola. Jäähtymisprosessia voi nopeuttaa siirtämällä kattilan kylmään vesihauteeseen.
  7. Mascarponevaahto valmistetaan vaahdottamalla ensin kerma. Lisää joukkoon mascarpone ja sokeri ja sekoita nopeasti sekaisin. 
  8. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti