keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Aivan kuin aidossa pizzeriassa...

Eikös joku mainos ala noin? No, pizzoja olemme tehneet pari vuotta, siitä asti on löysimme täydellisen ohjeen, jolla saa pohjasta ohuen ja rapean. Ohje on Jamie Oliverin "Jamie Italiassa" keittokirjasta. Teemme itse myös tomaattikastikkeen, Jamien ohjetta mukaillen.

Juustoraasteen sijoittelussa on kaksi koulukuntaa, alle tai päälle. Mies laittaa juuston heti tomaattikastikkeen päälle, mutta minä tykkään runsaasta juustosta täytteiden päällä. Juustoraasteena käytämme Prismasta saatavia saksalaisia valmisraasteita - pizzaraastetta tai mozzarellaa.

Pizzan kanssa ei paljon muita lisukkeita tarvita. Pöydässä on rucola-tomaatti-salaattia, parmesaanilastuja ja valkosipulitahnaa.

Täytevaihtoehtoja: mozzarella, feta, persikka, kanasuikaleet, pepperonimakkara, meetvursti, katkaravut, kinkku, tomaattiviipaleet, herkkusienet, ananas, oliivit, sinihomejuusto, kananmuna, paprika, kesäkurpitsa, artisokansydämet...


TÄYDELLINEN PIZZAPOHJA (4-6 pizzaa)

400 g / 6 dl vehnäjauhoja
100 g / 1,5 dl durumvehnäjauhoja
½ pss kuivahiivaa (eli noin 6 g)
½ rkl sokeria
½ tl suolaa
3-3½ dl kädenlämpöistä vettä
  1. Sekoita kuivat aineet mahdollisimman isossa kulhossa. Tee keskelle kolo ja lisää kädenlämpöinen vesi siihen. Vedä reunoilta puuhaarukalla tai vastaavalla keskiosaan koko ajan lisää jauhoja ja lopulta kaiken pitäisi olla yhtenä pallona.
  2. Siirrä taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ankarasti noin 10 minuutin ajan.
  3. Jos teet pizzat heti, anna taikinan nousta ainakin 15 minuuttia kulhossa liinan alla. Jos taikinalle on käyttöä vasta myöhemmin samana päivänä, jauhota pallero hyvin ja laita kelmussa tai muovipussissa jääkaappiin odottamaan. Ota taikina ennen kaulimista lämpenemään, sillä kylmää taikinaa on vaikeampi kaulita.
  4. Jaa taikina haluttuihin osiin (neljä isoa pizzaa tai 5-6 pienempää) ja pyöritä palloiksi. 
  5. Kauli taikinat niin ohuiksi kuin saat käyttämällä tasaista kaulinta. 
  6. Jamien ohjeen mukaan pizza paistetaan ritilän päällä, uunin alimmalla tasolla, folion päällä, johon on sivelty oliiviöljyä ja öljyn päälle siroteltu durumjauhoa. Meillä mies tekee pizzat näin, kun taas minä käytän ihan tavallista leivinpaperia ja peltiä. Kannattaa kokeilla kumpi sopii itselle paremmin. 
  7. Täytä pizzat haluamillasi täytteillä, pohjalle tietenkin tomaattikastike ja täytteiden alle tai päälle juustoraaste.
  8. Paista pizzaa 250 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Omalle uunille sopiva aika löytyy kokeilemalla.
TOMAATTIKASTIKE (4-5 pizzalle)

oliiviöljyä
1 iso sipuli
noin 3 valkosipulinkynttä
2 tölkkiä kokonaisia tomaatteja
kourallinen tuoretta basilikaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
  1. Kuullota pienennetty sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet oliiviöljyssä.
  2. Lisää joukkoon tomaatit, pilkotut basilikan lehdet ja mausta. 
  3. Anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. 
  4. Soseuta halutessasi sauvasekoittimella.
  5. Anna jäähtyä ainakin hetken aikaa ennen pizzan päälle laittamista. Kastike saa olla myös täysin jäähtynyttä. 

9 kommenttia:

  1. mä olen kyllä sitä mieltä että juusto täytteiden alle.. ei sillä muten ole juuri väliä mutta joskus käy niin että juusto on päällä sellasena irto levynä ja on vaikea leikata

    VastaaPoista
  2. Levyttyminen tapahtuu varmaan sillon jos juustoa on tosi paljon? Myös varmaan juuston merkistä riippuva juttu? Loppujen lopuks, mitä maltillisemmin laittaa juustoa niin sen parempi on maku. Pizzojen suhteen mulla menee täytteet vaan yleensä ihan överiksi :)

    VastaaPoista
  3. Suomipizzerioissa juusto on alla, Turkkimiehet taas laittavat juuston päälle. Ohuen pizzan päälle laittaisin juuston alle, kun taas paksupohjaiseen uunipelti pizzaan laittaisin juuston päälle.

    VastaaPoista
  4. Mie oon ratkaissu ongelman niin että laitan juustoa alle ja päälle. :) Reilummin alle ja pikkusen vaan päälle että ei tuu sitä paksua purkkakuorta!

    VastaaPoista
  5. voiko säilyketomaatit korvata tuoreilla, ja kannattaako tällöin tomaatit kuoria?

    VastaaPoista
  6. Voi varmasti korvata ja tomaatit kannattaa silloin kuoria, eli ristiviilto tomaatin ei kannalliseen päähän ja 3 sekunniksi kiehuvaan veteen. Sitten kiehuvan veden jälkeen heti jääkylmään veteen - tässä ajalla ei kai väliä, mutta pari sekuntia taas riittää. Sen jälkeen kuori lähteekin ihan helposti sormin irti.

    VastaaPoista
  7. Kiitoksia vinkistä ja hyvästä ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  8. jos ne kuorii niin kannattaa myös suolistaa ne tomaatit.. ottaa siemenet pois

    VastaaPoista
  9. Juuston päälle täytteet mitkä sisältää paljon vettä esim tomatti jne. Muutoin kosteus saattaa jäädä pizzan sisään/ juuston alle tehden pizzasta vetisen.

    VastaaPoista