tiistai 26. tammikuuta 2010

Vaahtokarkki-suklaa-browniet

Vaahtokarkit ovat ehdottomia suosikkejani karkkien rintamalla ja miksipä niitä ei voisi yhdistää myös leivontaan. Varsinkin amerikkalaisissa ohjeissa niitä tunnutaan käyttävän melko paljon, kun Suomessa on keskitytty vain tekemään vaahtokarkeista kakun kuorrutteita. Vaahtokarkkit esiintyvät myös Nigella Lawsonin keittokirjassa ja sieltä tullaankin varmasti tekemään jotain melko piankin. Näiden brownien alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Olemme tehneet tällä ohjeella brownieta nyt kolme kertaa ja viimeisintä kertaa varten ostimme Prismasta Iloleipurien 5,90 € maksavan vuuan, jonka mitat täyttivät kriteerit lähes täysin. Reunoista tuli paljon nätimmät, kuin leivinpaperin ja pellin tai lasagnevuuan kanssa temppuillessa. Jos mitat täyttävää vuokaa ei löydy, kannattaa ottaa hieman isompi kuin annetut mitat, sillä pohja saa mieluummin olla ohuempi kuin paksumpi. 
Vaahtokarkeiksi piti ostaa Citymarketin amerikkalaiselta osastolta minivaahtiksia, mutta ne olivat loppu. Turvauduimme sitten Euroshopperin halpoihin ja värikkäisiin vaahtokarkkeihin ja tulos oli loistava! Minivaahtokarkit ovat kylläkin ehkä hieman helpompia käsitellä ja maku on ehkä hieman erilainen... Ja loputhan voi laittaa kaakaon päälle tai syödä ihan sellaisenaan :)
Jääkaapin jälkeen browniet voivat olla hieman kovia, mutta pieni visiitti mikrossa auttaa kummasti (kuten kuvasta näkyy) !



VAAHTOKARKKI-SUKLAA-BROWNIET

Pohja
150g / 1,8 dl voita
3,5 dl sokeria
3 munaa
1 tl vaniljauutetta
190g / 3,2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
3 rkl kaakaojauhetta
9 dl vaahtokarkkeja
  1. Voitele noin 23 cm x 33 cm vuoka ja laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
  2. Sekoita ensimmäisessä kulhossa kaikki kuivat aineet.
  3. Toiseen kulhoon laitetaan pehmennyt voi ja sokeri, jotka vatkataan sähkövatkaimelle "fluffyksi", eli kuohkeaksi. 
  4. Lisää munat yksitellen joukkoon ja sekoita pitkään ja voimakkaasti. 
  5. Lisää jauhot siivilän läpi joukkoon ja kaada taikina vuokaan. Ravistele vuokaa niin, että taikina levittyy tasaisesti.
  6. Paista pohjaa noin 17-20 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla. 
  7. Nosta vuoka uunista ja lado vaahtokarkit tasaisesti pohjan päälle ja laita uuniin vielä 2-3 minuutiksi. Tässä kohtaa  kannattaa olla tarkkana, sillä vaahtokarkit palavat melko helposti. Vaahtokarkit ovat valmiita, kun ne ovat liimautuneet yhteen tai 3 minuuttia on tullut täyteen.
  8. Heti uunin jälkeen vaahtokarkit pitäisi levittää veteen kastetulla veitsellä tasaiseksi massaksi, mutta me emme ole tätä kovin tunnollisesti tehneet. Vähän ollaan tasoiteltu, mutta mitään tasaista massaa ei olla alettu tekemään. 
  9. Anna pohjan jäähtyä ennen kuorrutteen tekoa.
Kuorrutus
85 g / 1 dl voita
6 rkl maitoa
3 dl sokeria
1,5 dl vaahtokarkkeja
1,5 dl suklaata (esim. Fazerin tummaa suklaata)
  1. Sekoita kattilassa voi, maito ja sokeri. Kun seos alkaa kuplimaan sekoita koko ajan ja anna kiehua noin minuutin ajan. 
  2. Sekoita joukkoon vaahtokarkit ja murskattu suklaa. Sekoita kunnes massa on tasaista.
  3. Tässä kohtaa kuorrute pitäisi laittaa tiskialtaaseen kylmään vesihauteeseen, mutta massa jähmettyy mielestämme niin nopeasti, että suoraa kakun päälle vaan!
  4. Sitten vaan odotellaankin, että koko komeus jäähtyy taas, jonka jälkeen voidaan browniet leikellä paloiksi ja nauttia esimerkiksi maidon kanssa :)

3 kommenttia:

  1. Nämä näyttää kyllä älyttömän muikeilta :) Pohjaan ei tule ollenkaan suklaata, tuleeko pohjasta kuitenkin kostea vai "mokkapalatyyppinen"? Makeutta ja täyteläisyyttä varmaan riittää muutenkin...:)

    VastaaPoista
  2. Sanoisin, että mokkapalatyyppinen, mutta melko raskas suklaan puuttumisesta huolimatta. Pohjan voi tietysti vaihtaa johonkin toiseen, esimerkiksi enemmän mutakakkumaisempaan (olipas tuokin sana :)

    VastaaPoista