maanantai 11. tammikuuta 2010

Pitat vaatii kastikkeita

Pitojen kanssa teemme useampia kastikkeita. Yleensä juuri nämä kaksi alla olevaa ja lisäksi runsaalla valkosipulilla maustettua tsatsikia. Tomaattikastike on sopivan tulista minunkin makuuni ja tahinikastike taas tasoittaa makuja. Mies taitaa lisäksi laittaa pitaan myös valmista barbequekastiketta.

Tahinia saa esimerkiksi Prismasta. Purkki maksaa hieman 3 euron päälle, mutta purkista on iloa pidempäänkin. Pintaan muodostuu öljyä, joten kannattaa sekoittaa aina hyvin ennen käyttöä. Turkkilaista jugurttia ostamme aina sellaisen ison, ukkelin kuvalla varustetun, kahvallisen purkin, sillä se on halvinta ja loput voi käyttää parin päivän päästä ruuanlaitossa tai kaverin vinkkinä käy myös dippikastikkeeseen kermaviilin sijaan.

Tahinikastikkeessa ei kiertoteitä paljoa ole. Tahini on pakollinen! Sitruunamehun olemme laittaneet joskus tuoreesta sitruunasta ja joskus sellaisesta sitruunan muotoisesta valmiista mehupullosta - kumpi tahansa käy. Turkkilaisen jugurtin voi tietysti korvata jollakin muulla maustamattomalla jugurtilla, mutta me olemme tykänneet turkkilaisen jugurtin paksusta koostumuksesta.
 



TOMAATTIKASTIKE

800 g kokonaisia tölkkitomaatteja (2x400 g)
4 valkosipulinkynttä
½ iso sipuli tai 1 pieni
4-6 pepperonipaprikaa
2-4 rkl oliiviöljyä
2 tl paprikajauhetta
2rkl balsamiviinietikkaa
1 pienen appelsiinin mehu
mustapippuria
suolaa
  1. Laita kattilan pohjalle oliiviöljyä, öljyn kuumennettua sekaan sipulit ja hetken kuluttua valkosipuli (ei saa antaa palaa), lisää tomaatit. 
  2. Laita lämpö pienelle (meidän hellalla 1 tai 2) ja lisäile loput aineet joukkoon.
  3. Sekoittele välillä ja anna hautua niin pitkään kuin tykkäät. Meillä taitaa porista noin puolisen tuntia, jonka jälkeen annan jäähtyä ja soseutan sauvasekoittimella.
Poistan tomaateista yleensä kannat, vaikka seos soseutettaisiin lopuksi. En vaan yksinkertaisesti voi sietää kantapaloja. Valkosipulin, sipulin ja pepperonit voi pilkkoa hyvin ronskeiksi paloiksi, sillä seos tosiaan lopuksi laitetaan sauvasekoittimella tasaiseksi.

Annos on aika suuri, joten puolet kannattaa pakastaa. Kiertoteistä en osaa sanoa, sillä olemme tehneet tällä ohjeella aina samalla tavalla.

------------

TAHINIKASTIKE (tämä on myös nykyinen kestosuosikkimme ja mies on tämän teosta vastuussa)

n. 2½ dl turkkilaista jugurttia
2 rkl tahinia
2 tl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
1/4 tl suolaa
paprikajauhetta
5 tl ketsuppia
(2 tl vettä)

Pilko valkosipuli erittäin pieneksi. Lisäile aineet jugurtin joukkoon ja maista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti