maanantai 11. tammikuuta 2010

Pohja pitoille

Pitat ovat olleet kehityksen alla jo pidempään. Aloitimme kaupan valmiilla pitataskuilla, mutta ne ovat vaan niin armottoman kuivia ja maistuvat lisäaineilta. Sitten kokeilimme itse oikeiden taskujen tekemistä (voin pistää ohjeen myöhemmin), mutta nämä tuntuivat epäonnistuvan kerrasta toiseen. Miten masentavaa voikin olla nälissään katsoa kun vain puolet pellillä olevista taskuista nousee uunissa.... Sitten mies löysi tämän ohjeen jostain netin syövereistä. Lättyä käsitellään samoin kuin tortillaa. Täytteet keskelle ja rullalle. Voisiko tämä olla alunperin rullakebabin pohja?

Paiston jälkeen lätyt kylmenevät ja kovettuvat herkästi, joten olen laittanut lautasen isoon muovipussiin (esim. kaupan hedelmäpussi) ja sujauttanut lätyt aina sinne paiston jälkeen. Näin pino pysyy lämpimänä ja höyry pitää lätyt pehmeinä.

Kaulin sitten taas, en käytä tavallista kaulinta pyöreiden juttujen teossa. Lähes jokaiselta keittiöosastolta löytyy myös valikoimista puikulakaulin, joka kai alunperin on käytetty karjalanpiirakoiden teossa? Tällainen kaulin on meillä ollut aina lapsuuden kodin  keittiölaatikossa. Kaulin on päistään ohuempi ja on kokonaan yhtä puukappaletta.



PITALÄTYT

3 dl kädenlämpöistä vettä (tai 2 dl vettä ja 1 dl jugurttia)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
½ tl sokeria
1/3 osa pala hiivaa (15-20 g)
1 litra venhäjauhoja, joista osa voi olla durum jauhoja

  1. Sekoita veden joukkoon oliiviöljy, suola, sokeri ja hiiva.
  2. Lisää jauhot pienissä erissä (yleensä meillä menee jauhoja noin 9 dl) samalla vaivaten. Taikinaa en ole pahemmin alustanut, mutta sen verran että irtoaa kulhon reunoista ja on muuten mukavan näköinen pallero.
  3. Nostata taikinaa 10-15 minuuttia.
  4. Jaa taikina 16 osaan ja pyöritä pieniksi palloiksi.
  5. Kaulitse pallot hyvin jauhotetulla pöydällä (jauhoja ei voi olla liikaa) aivan ohuiksi tortillalättyä muistuttaviksi kiekoiksi.
  6. Ensimmäisen lätyn jälkeen laitan yleensä paistinpannun kuumenemaan.
  7. Pohjat paistetaan valurautaisella pannulla, ILMAN ÖLJYÄ! Liiat jauhot kannattaa ravistaa pois ennen pannulle laittamista. Jauhot alkavat yleensä puolessa välissä paistourakkaa käryttämään, joten huuhtelen pannun hanan alla ja annan kuivua kunnolla, sillä vettä ei saa jäädä pintaan ennen uuden lätyn laittoa. Paistaminen onnistuu luultavasti myös tavallisella pinnoitetulla paistinpannulla, mutta kokemusta ei ole.
  8. Hellan olen pitänyt ensin täysillä ja ensimmäisen lätyn aikana lasken lämmön neloselle, sillä lätyt palavat herkästi. Yleensä itselläni on tässä kohtaa jo monta erilaista kattilaa liedellä, joten pari lättyä pääseekin helposti palamaan.
  9. Lätty lähtee nopeasti nousemaan kuplille, kun sen laittaa pannulle ja lätyn voi kääntää melko piankin. Toinen puoli vaatii vähemmän paistamista. Kääntämisen tahdin oppii tunnistamaan nopeasti.
  10. Tekstin alussa oli vinkki lättyjen säilyttämisestä paistamisen jälkeen, eli lautaselle ja muovipussi lautasen ja pinon ympäri, niin pysyvät kaikki lämpimänä.
  11. Pitaleipien täytteistä juttua täällä. Hyvää ruokahalua!

4 kommenttia:

  1. Hei!
    Tervetuloa ruokabloggaamaan! Mitä laitoitte pitan sisään?

    Z

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Pistin aiemmin tänään juttua muista pitan täytteistä. Kävin myös tutustumassa blogiisi ja täytyykin lisätä se luettavien listaan :)

    VastaaPoista
  3. Kana-gyros, nam! Tulee ihan kesän Kreikan matka mieleen. Siellä laitettiin tsatsikia kastikkeeksi rullan sisään, mikä toimi myös tosi hyvin. Mutta ehkä kokeilen teidän tahinikastiketta ensi kerralla :)

    VastaaPoista
  4. Meillä kastikkeita on yleensä useampia pöydässä ja kastikkeiden sekasotku toimiikin erittäin hyvin pitan sisään :) Tsatsikin ja gyroksen tuoksuista tuleekin Kreikka heti mieleen! Gyroksen marinadia vois haistella vaikka miten pitkään :)

    VastaaPoista