maanantai 15. helmikuuta 2010

Höyrytetyt dumplinit

Hieman yli kymmenen vuotta sitten söin elämäni ensimmäistä kertaa kiinalaisia dumplineita New Yorkin Chinatownissa. Muistan hyvin höyryävän tarjoiluastian ja herkulliset taikinapallerot. Mieleen ei jostain syystä ole tullutkaan, että näitä herkkuja voisi valmistaa myös itse.

Dumplinien tarinaa en ole sen tarkemmin selvittänyt, mutta tämän ohjeen pallerot eivät kai virallisia dumplineja ole? Osuvampi nimi on käsittääkseni jiaozit. Osa ohjeesta on Hesarin ruokasivuilta, mutta täyte on itse sävelletty. Tätä varten kannattaa hankkia bambusta tehty hyörystin. Heti ensimmäisestä kerrasta lähtien tästä tuli keittiön vakiovaruste, vaikka tätä ei muussa ruuanlaitossa käytetäkään.




JIAOZIT / DUMPLINIT KASVISTÄYTTEELLÄ n. 20 kpl

Taikina
3 dl vehnäjauhoja
1,2 dl kädenlämpöistä vettä 

Täyte (kasviksia voi varioida ihan oman maun mukaan ja tästä saa helposti lihaversion lisäämällä esim. jauhelihaa tai katkarapuja)
reilu pala kaalia, savoijinkaalia, kiinankaalia tms.
puolikas purjo tai 1-2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 kiekkoa nuudelia 
tuoretta korianteria
3 cm pala inkivääriä
soijakastiketta
osterikastiketta
(kalakastiketta)
makeaa chilikastiketta
seesaminsiemeniä
paistamiseen seesamiöljyä ja rypsiöljyä

DIPPI
1 valkosipulikynsi hyvin murskattuna
½ dl rypsiöljyä
2 tl seesamiöljyä
4 rkl soijaa
(1 rkl valkoviinietikkaa)
  1. Aloita dipillä, eli sekoita aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan suljetussa astiassa.
  2. Pilko ja raasta kaikki vihannekset sopivan pieneksi silpuksi.
  3. Paista vihannekset paistinpannulla pienissä erissä kypsiksi. Käydä rypsiöljyn lisäksi paistamiseen vähän seesamiöljyä.
  4. Kaada paistetut vihannekset isoon kulhoon. Silppua korianteri kypsien vihannesten päälle ja purista mukaan myös inkiväärin mehu.
  5. Keitä nuudeli paketin ohjeen mukaan kypsäksi ja lisää seokseen pilkottuna.
  6. Sekoita vihannekset ja nuudelit sekaisin ja heittele sekaan tarvittavat maustekastikkeet. Kastikkeiden annostelua on erittäin vaikea arvioida, sillä ainoastaan maistelemalla löytyy oikea yhdistelmä. Kannattaa aloittaa ruokalusikallisista ja lisäillä sitten tulisuutta chilikastikkeella ja suolaisuutta osterikastikkeella ja soijalla.
  7. Anna täytteen jäähtyä melko kylmäksi huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Täytteen voi valmistaa hyvissä ajoin.
  8. Valmista taikina. Lisää kädenlämpöinen vesi jauhoihin ja vaivaa kimmoisaksi käsin. Aseta taikina kannen alle kippoon ja jätä puoleksi tunniksi huoneenlämpöön.
  9. Jauhota alusta ja vaivaa taikina kiinteäksi. Puolita taikina ja pyöritä puolikkaista kaksi pitkää, 2-3 sentin levyistä pötköä. Pilko pötköt noin kahden sentin paksuisiksi paloiksi. Kauli taikinapalat ohuiksi, läpimitaltaan noin 7-10 cm lätyiksi. Lisää jokaisen lätyn keskelle ruokalusikallinen täytettä. Kostuta reunat vedellä, taita reuna toisen päälle, käännä puoliympyrän  muotoinen nyytti pystyyn (reunasta tulee "harja") ja rypytä nätiksi nyytiksi. Tai ei nämä nyt niin nättejä ole, mutta kunhan pysyvät kiinni ja taikina on tasaisen paksua niin kypsyy nopeasti.
  10. Tässä kohtaa eteneminen riippuu halutusta kypsennystavasta. Dumplinit voi keittää vedessä, paistaa pannulla tai höyryttää. HUOM!: En ole itse kokeillut kuin höyryttämistä, joten muut tavat ihan omalla vastuulla ;) Nuo tavat taisi olla Hesarin alkuperäisestä jutusta peräisin.
  11. KEITTÄMINEN: Laita kattilaan reilusti vettä ja kuumenna se kiehuvaksi. Aseta veteen kerrallaan noin 10 nyyttiä. Kypsennä yhteensä noin 10 minuuttia tai niin kauan että taikinanyytit kelluvat pinnalla. Lisää kattilaan välillä kylmää vettä, jotta nyytit eivät halkea. 
  12. HÖYRYTTÄMINEN: Aseta bamburitilöiden päälle leivinpaperia niin että reunoista pääsee höyryä silti ylös, mutta nyytit eivät tartu kiinni. Laita vesi kiehumaan kattilan tai wokkipannun pohjalle. Itse olen käyttänyt tornia pienempää kattilaa, jonka päälle torni on asettunut niin että reunat menevät kattilan reunojen yli. Anna veden kiehua koko ajan. Kypsennys kestää noin 15 minuuttia ja katsomalla palleroita tietää kyllä milloin taikina on kypsynyt tarpeeksi.
  13. PAISTAMINEN: Dumplinit voi paistaa myös pannulla. Lorauta pannulle öljyä, kuumenna ja aseta nyytit vieriviereen. Peitä ja paista hiljaisella lämmöllä kolmisen minuuttia. Lisää pannulle kuumaa vettä, sulje kansi ja jätä hautumaan seitsemäksi minuutiksi. Paistetut nyytit ovat valmiita, kun niiden pohja on kullankeltainen ja vesi haihtunut.
  14. Tarjoile kuumana! Ei välttämättä tarvitse lisäriisejä, vaan pelkkä dippi riittää :) Sopii mainiosti myös alkupalaksi. Dippaa dumplinit kevysti kastikkeeseen ruokailun yhteydessä.

4 kommenttia:

  1. Tämä ohje tuli kuin tilauksesta. olen miettinyt, että mistä mä löytäisin näiden "mykyjen" ohjeen, kun mulla on tommonen höyrykori jo ja pitää saada sille enemmän käyttöä. Kasviksia ja kalaa olen sillä jo höyryttänyt. Näitä pitää kokeilla ensitilassa. Tackar!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä vaan! :) Olisi kiva kuulla miten onnistuivat...

    VastaaPoista
  3. Toisiks uusimmassa Glorian ruoka&viini-lehdessä (eli numero 66 1/2010 oli juttua ja valmistusohjeita monenlaisiin itämaisiin "nyyteihin". Mie en ite tätä lajia tunne enkä harrasta, anteeksi siis kielenkäyttöni! ;)

    VastaaPoista
  4. Täytyis noista ruokalehdistä tehdä joskus oma kirjoitus. Glorian ruoka&viini -lehteen en ole ikävä kyllä koskaan tutustunut vaikka sitä kovasti koittavatkin puhelimitse kaupata :) Jos joskus raaskisi niin ostaisi kaupasta ison kasan ruokalehtiä ja tekisi pientä vertailua...

    VastaaPoista