keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Kanaa kung po

Voisin syödä kiinalaista ruokaa vaikka joka päivä :) Ravintolassa suosikkini on jo aiemminkin tuttu hapanimeläkana, mutta kotona teemme usein tätä kung po kanaa. Resepti on alkuperältään Kylie Kwongin My China keittokirjasta ja Bella Vanillan blogista, mutta olemme muokanneet ohjetta melko paljon raaka-aineiden saatavuuden ja omien mieltymystemme mukaan.

Ja inkiväärivinkki: Älä turhaan kuori inkivääriä, vaan raasta se raastimen pienimmällä terällä, kerää raastesilppu käteesi ja purista mehut ruuan joukkoon (heitä käteen jääneet rippeet biojätteeseen).

Jälkihuomio: Mureampaa kanaa saa kun marinadiin lisää yhden valkuaisen ja vähentää vaikka hieman muun nesteen määrää, jotta marinadi on hieman taikinamaista.

KUNG PO KANA

Marinadi:
600g kanan filepaloja
5 rkl maizenaa
5 rkl kuivaa sherryä (alunperin Shao hsing riisiviiniä)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijaa
(valkuainen, kts. huomio tekstin alusta)

5 rkl öljyä
(10 pientä kuivattua chiliä)
5 cm pala inkivääriä
2 rkl fariinisokeria
60g kuorittuja maapähkinöitä
1 punainen paprika pieneksi pilkottuna 
3 rkl osterikastiketta 
4 rkl soijakastiketta
(tarvittaessa Maizenaa suurusteena) 
  1. Yhdistä maizena, sherry, valkosipuli, seesamiöljy ja soija kulhoon ja lisää joukkoon kanasuikaleet. Peitä ja marinoi jääkaapissa ainakin tunnin ajan.
  2. Maapähkinöitä saa kuorellisena ja kuorettomana. Kuorettomat maksavat kuitenkin aika paljon enemmän ja kuorelliset taas tuppaavat olemaan hieman ikävän näköisiä ja kuoret irtoavat muun ruuan joukkoon. Kuorelliset pähkinät saa kuitenkin helposti kuoriutumaan: laita pähkinät kiehuvaan veteen 30 sekunnin ajaksi, laita pähkinät siivilään ja valuta kylmän veden alla, tämän jälkeen pähkinöiden kuori irtoaa helposti ja pienen sorminäppäryyden jälkeen pähkinät on riisuttu.  No okei, onhan tää puuha rasittavaa, mut menettelee vaikka jotain ohjelmaa katsoessa...
  3. Laita 5 rkl öljyä (iso loraus) ja chilit wokkiin ja kuumenna kunnes chilit hieman tummuvat. Nostele chilit pois wokista, näin wokki on mukavasti maustettua. Jätä öljy wokkiin ja wokkaa kanasuikaleet marinadeineen pinnaltaan kypsäksi.  Chilit siis heitetään surutta biojätteeseen öljyn maustamisen jälkeen.
  4. Lisää inkivääri, fariinisokeri, soija, paprikat, osterikastike ja maapähkinät. Anna hautua kunnes paprikat ovat sopivan kypsiä.
  5. Maista ja lisäile mausteita makusi mukaan. Jos haluat enemmän kastiketta voit tehdä maizenasta, soijasta, osterikastikkeesta ja vedestä lisäsuurusteen. 
  6. Tarjoile heti. Lisäkkeeksi luonnollisesti sopii riisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti