maanantai 1. helmikuuta 2010

Yksi kanapurilainen, kiitos!

Hampurilaisten kokkaamisesta ollaan puhuttu jo pitkään, mutta ei vaan ole löytynyt uskallusta lähteä testaamaan. Kaupan valmiit sämpylät maistuvat lisäaineilta ja miten kaikki hampurilaisen väliin tulevat tavarat saa pysymään lämpimänä niin että voisi tehdä enemmän kuin yhden purilaisen? Nyt otettiin sitten iso askel hampurilaisten maailmaan ja testikeittiö onnistui urakassaan yli odotusten.

Illan menu: kanahampurilaiset, joiden välissä paholaisenhilloa, tsatsikia ja ranchkastiketta, lisäksi tomaattia, salaattia, leivitettyä vuohenjuustoa ja lisukkeena ranskanperunoita. Makuyhdistelmä on tuttu Amarillosta, jonka Chicken pocket on melko lähellä tätä, paitsi että pocket on tehty tortillan sisään ja tämä taas hampurilaisen. Miksipä kotona ei voisi jatkossakin matkia ravintola-annoksia?

Ranskikset ostettiin ihan kaupan pakastealtaasta ja paistettiin uunissa. Ranchkastike oli myös valmista, Citymarketin amerikkalaisen osaston Paul Newmanin kastiketta, hinta 4,59 €, mutta satsaus kannatti. Paholaisen hilloon rakastuttiin jo kauan sitten ja Amarillosta kyseltiin mistä kyseistä hilloa saisi ostettua. No, Amarillon käyttämää hilloa löytyy esimeriksi Porin keskustan S-marketista valmiiksi purkitettuna, muistaakseni 800 g purkki maksaa noin 9 euroa. Me teimme kuitenkin hillon itse ja se oli ihan täysin saman makuista. Alkuperäinen ohje Dansukkerin sivuilta.

Kanapihvit olivat hunajamarinoituja, mutta tein pihveille kuitenkin kevyen marinadin valkosipulista, oliiviöljystä, soijasta, worchesterkastikkeesta, balsamicosta, sokerista ja HP-kastikkeesta.

No, työläin vaihe oli sämpylöiden tekeminen. Taikinaa nostatetaan kaksi kertaa ja aloitinkin näiden teon hyvissä ajoin. Nostatettavien taikinoiden suhteen on aina pieni pelko epäonnistumisesta, mutta jos varaa tarpeeksi aikaa ja tekee kaiken kuten neuvottu, ei oikein voi epäonnistua. Lisäksi joululahjaksi saatu keittiölämpömittari on oiva apu esimerkiksi hiivataikinoiden teossa. Sämpylöiden alkuperäinen ohje on New York Timesista, mutta suomennettu versio löytyy Voisilmäpeliä blogista.


HAMPURILAISSÄMPYLÄT 6-8 kpl

2 dl vettä (42′C)
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria

2 munaa
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
3 rkl pehmeää voita
voiteluun muna ja tilkka vettä
päälle seesaminsiemeniä
  1. Yhdistä lämmin vesi, maito, hiiva ja sokeri. Anna seistä n. 5 minuuttia.
  2. Vatkaa munien rakenne rikki.
  3. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon niin että saat aikaiseksi pieniä muruja. Lisää kananmunat ja jauhot hiivaseoksen joukkoon. Sekoita puuhaarukalla taikinaksi.
  4. Siirrä taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja vaivaa n. 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Taikina on tahmaista, joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi. Muista kuitenkin, että mitä vähemmän jauhoja lisäät, sitä ilmavampia sämpylöitä saat.
  5. Pyörittele taikina palloksi ja siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään, ei-vetoisaan paikkaan. Kohota kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, eli n. 1-2 tuntia.
  6. Leikkaa kohonnut taikina 6-8 osaan ja pyörittele jokainen osa sämpyläksi. Sämpylät kannattaa pyöritellä suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille, sillä pyörittelyn jälkeen niitä on vaikea enää siirrellä. Sämpylöistä kannattaa mieluummin tehdä vähän litteämpiä ja vastaavasti leveämpiä kuin tavallisista sämpylöistä tai pullista. Litteät taikinakiekot kuitenkin kohoavat vielä pellillä ja uunissa, joten jätä vaan rohkeasti sämpylät littaniksi. Näin purilaisia on huomattavasti helpompi syödä.
  7. Kohota sämpylöitä liinan alla vielä toiset 1-2 tuntia. 
  8. Voitele kohonneet sämpylät kevyesti vatkatulla kananmunalla, johon on lisätty loraus vettä. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  9. Laita uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä. Tämä pitää uunin sopivan kosteana. Kuumenna uuni 200 asteiseksi. Paista sämpylöitä n. 10-15 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja ruskistuneet.
  10. Peitä valmiit sämpylät liinalla ja pidä lämpimänä. 
------

PAHOLAISEN HILLO

800 g tomaatteja TAI 800 g kuorittuja tomaatteja tomaattimehussa
400 g punaisia paprikoita
(meillä seassa myös yksi vihreä)
4-6 punaista chiliä
6-8 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl oreganoa
1/2 dl etikkaa
1 pkt Dansukker Hillo-marmeladisokeria
  1. Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat. Pane tomaattilohkot paistokasariin. TAI Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, kaada ne liemineen kasariin ja leikkaa saksilla neljään osaan.
  2. Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. 
  3. Lisää silput ja mausteet kasariin. 
  4. Anna kiehua puolisen tuntia. 
  5. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. 
  6. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa grillattujen liha- ja makkararuokien kanssa tai hampurilaisten, ruokien ja kastikkeiden mausteena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti